Angela Merkel și Emmanuel Macron au cerut liderilor UE să ia coordonat deciziile în privința deschiderii graniţelor pentru cetățenii din afara Uniunii, pe fondul pericolului reprezentat de varianta Delta a coronavirusului

Angela Merkel și Emmanuel Macron au cerut liderilor UE să ia coordonat deciziile în privința deschiderii graniţelor pentru cetățenii din afara Uniunii, pe fondul pericolului reprezentat de varianta Delta a coronavirusului
Foto: Hepta - DPA Images / Axel Schmidt

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron le-au solicitat celorlalți lideri UE, în cadrul reuniunii Consiliului European de la Bruxelles, să aibă o abordare mai unitară și mai fermă în contextul pericolului tot mai mare reprezentat de tulpina Delta (indiană) a coronavirusului. Aceștia s-au referit mai ales la măsurile ce pot fi luate în privința celor care sosesc în UE din afara blocului comunitar.

De altfel, miercuri, în Bundestag, Angela Merkel a declarat că își dorește ca toate statele europene să impună, asemenea Germaniei, carantină pentru cetățenii care vin din țări cu rate mari de incidență a variantei Delta. Pe listă se află Marea Britanie.

Merkel și Macron vor o abordare unitară în UE în lupta cu varianta Delta de coronavirus

Germania şi Franţa au impus carantina pentru persoanele venite din Marea Britanie. În schimb, Spania și Portugalia, de exemplu, au ridicat această măsură de prevenție de teamă că vor pierde veniturile obţinute de pe urma numeroşilor turişti britanici, notează Reuters.

„Suntem evident îngrijoraţi de varianta Delta”, a declarat Merkel, în faţa presei, la sosirea la summit.

La rândul său, Macron a îndemnat statele UE să fie extrem de vigilente şi să ia coordonat deciziile în privința deschiderii graniţelor pentru cetățenii din afara UE.

În paralel, Marea Britanie a restricţionat nu doar intrările în ţară, ci şi călătoriile neesenţiale ale cetăţenilor britanici în străinătate și asta tot din cauza tupinii indiene de SARS-CoV-2.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), varianta Delta este cea mai rezistentă tulpină de COVID-19 și va deveni dominantă la nivel mondial.

Ultima oră
23:56 - O sportivă din echipa olimpică a Belarusului a refuzat să se urce în avion și a rămas pe aeroportul din Tokyo, unde fusese dusă împotriva voinței sale
23:22 - Bătaie între un grup de turiști și salvamari, în Eforie Nord. Trei persoane au ajuns la spital în urma conflictului, iar patru turiști au fost duși la audieri (VIDEO)
23:08 - Cinci adolescenți s-au înecat în râul Siret. Victimele aveau între 14 și 18 ani (VIDEO)
22:45 - Virgil Guran: Dacă rectificarea bugetară nu va fi făcută pentru toată lumea, e foarte grav / Funcțiile politice trebuie să treacă prin forul de conducere din partid (VIDEO)
22:14 - Igor Grosu, după discuția cu Ludovic Orban: „Am fost asigurat că România este gata să intensifice semnificativ susținerea Republicii Moldova cu proiecte importante”
21:56 - Un adolescent de 15 ani s-a înecat în râul Suceava, pe raza localității Milișăuți
21:35 - Trei cutremure duminică în Vaslui. Unul dintre seisme, produs în jurul orei 21, a avut o magnitudine de 4,1
21:19 - După Israel și Marea Britanie, și SUA acuză Iranul pentru atacul soldat cu moartea unui român și a unui britanic. Antony Blinken: Nu există nicio justificare pentru acest atac
20:56 - Sute de persoane au protestat la Berlin împotriva restricțiilor. Poliția germană spune că a fost „agresată și atacată”, ceea ce „a condus la utilizarea lacrimogenelor, a bastoanelor și a violenței fizice” (VIDEO)
20:27 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. De ce este importantă mâncarea și cât de des ar trebui să mergem la dentist (VIDEO)