Antony Blinken (SUA) spune că statele NATO au „undă verde” pentru a trimite avioane de vânătoare Ucrainei

Antony Blinken (SUA) spune că statele NATO au „undă verde” pentru a trimite avioane de vânătoare Ucrainei
Șeful Departamentului de Stat al SUA, Antony Blinken. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Chris J Ratcliffe

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că statele NATO au primit undă verde pentru a trimite Ucrainei avioane de vânătoare, în contextul în care Washingtonul și aliații săi continuă eforturile pentru a ajuta Kievul să se apere de ofensiva militară a Federației Ruse, transmite CBS News.

Statele NATO au „undă verde” pentru a trimite Ucrainei avioane de vânătoare, spune Antony Blinken (SUA)

Întrebat dacă guvernul polonez ar putea trimite avioane de vânătoare în Ucraina, șeful diplomației americane a spus: „Asta primește undă verde”.

„De fapt, discutăm chiar acum cu prietenii noștri polonezi despre ceea ce am putea face pentru a le acoperi nevoile în cazul în care aleg să furnizeze ucrainenilor acese avioane de vânătoare. Ce putem face? Cum putem ajuta pentru a ne asigura că primesc ceva să acopere avioanele pe care le oferă ucrainenilor?”, a continuat Antony Blinken.

După atacul cu rachete care a distrus complet aeroportul de la Vinița, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut încă o dată Occidentului să trimită Kievului avioane de vânătoare.

Un purtător de cuvânt de la Casa Albă a confirmat pentru CBS News că administrația Biden evaluează capabilitățile pe care le-ar putea furniza pentru a oferi avioane Poloniei în eventualitatea în care Varșovia va decide să transfere avioane Ucrainei, însă a explicat că există mai multe semne de întrebare din acest punct de vedere, inclusiv în ceea ce privește modalitatea de transfer.

De altfel, chiar duminică, Ministerul rus al apărării a transmis că orice țară care pune la dispoziția Ucrainei aeroporturi pentru atacuri asupra forțelor ruse poate fi considerată parte din conflict. În declarația sa, purtătorul de cuvânt al instituției de la Moscova a menționat și România.

„Știm cu certitudine că avioane de luptă ucrainene au zburat în România și în alte țări vecine”, a spus Igor Konașenkov, citat de AFP preluată de Barron`s.

„Utilizarea rețelelor de aeroporturi sau aerodromuri din acele țări ca bază pentru aeronavele militare ucrainene și folosirea lor subsecventă împotriva forțelor armate ruse poate fi tratată ca o implicare a acestor state într-un conflict armat”, a continuat oficialul rus, potrivit Reuters preluată de Haaretz.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:54 - Dan Șucu, fericit că a ales să investească la Rapid: „Este în mod cert o alegere cât se poate de bună”
23:11 - Cota apei în lacul de acumulare Tăul Mare a scăzut cu 40 de centimetri, anunță ISU Alba. Peste jumătate dintre persoanele din zona de risc din Roșia Montană au refuzat evacuarea (VIDEO)
22:47 - Cristian Preda: Eu dau în scris că Nicolae Ciucă a plagiat într-un mod grosolan. Există numeroși membri ai PNL foarte nemulțumiți că au în fruntea Guvernului și a partidului un om care a plagiat (VIDEO)
22:12 - Cristian Preda îi cere lui Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat, să trimită o copie a tezei de doctorat la CNATDCU spre verificare / Decanul a mulțumit B1 TV: A fost singurul post prezent la protestul de la Ministerul Educației (VIDEO)
21:44 - Radu Carp, după protestul de duminică: Toți pierdem din aceste secvențe penibile. Strategia lui George Simion, falimentară. AUR nu reușește să capteze curentul de nemulțumire din societate (VIDEO)
21:18 - Victor Ponta critică Guvernul și Comisia Europeană: „Nu aud nicio soluție. Prețurile sunt la fel de mari ca în țările care nu au deloc energie” / „Nu cred că ne atacă rușii. E doar o poveste”
20:57 - Polițiștii, atacați cu pietre și înjurați de familia unui tânăr acuzat că a condus fără permis, în Olt
20:38 - Miliardarul Ion Țiriac a trăit momente uluitoare: „Dormeam unul pe pat, unul sub pat”
20:14 - FRF condamnă incidentele tragice de la meciul din Indonezia: „Este o zi tristă pentru fotbalul mondial, dar una pe care nu trebuie să o uităm” (VIDEO)
19:54 - Cristina Ich și Alex Pițurcă s-au despărțit: „În sfârșit, sunt fericită” (FOTO)