Armata chineză avertizează din nou că „nu va sta cu mâinile în sân” dacă Nancy Pelosi vizitează Taiwanul

Armata chineză avertizează din nou că nu va sta cu mâinile în sân dacă Nancy Pelosi vizitează Taiwanul
Foto: Hepta/DPA Images / Michael Brochstein.

Mesajul explicit a venit în contextul în care s-a raportat că președintele Camerei Reprezentanților din SUA, care și-a început turneul în Asia în weekend, ar putea ajunge marți la Taipei și în timp ce Armata Populară de Eliberare a Chinei (APL) sărbătorea cea de-a 95-a aniversare a fondării sale.

Oficial, Pelosi va vizita în această călătorie doar Singapore, Malaezia, Coreea de Sud și Japonia

Purtătorul de cuvânt al Chinei, Zhao Lijian, a declarat că, din cauza statutului lui Pelosi de „oficial nr. 3 al guvernului american”, o vizită în Taiwan, pe care China îl revendică ca fiind propria sa provincie, ar duce la un conflict.

Posibila etapă din Taiwan a turneului lui Pelosi nu figurează încă în programul public al acesteia. Dacă va continua vizita, aceasta ar fi prima vizită a unui președinte al Camerei Reprezentanților din SUA în ultimii 25 de ani.

În 1997, când președintele de atunci, Newt Gingrich, a vizitat țara, Beijingul a protestat împotriva călătoriei, dar în cele din urmă a cedat.

Oficial, Pelosi va vizita în această călătorie doar Singapore, Malaezia, Coreea de Sud și Japonia. Dar Michael McCaul, republicanul texan și membru principal al Comisiei pentru afaceri externe din Camera Reprezentanților, și democrata Anna Eshoo au declarat săptămâna trecută presei americane că Pelosi i-a invitat în Taiwan.

Călătoria lui Pelosi are loc într-un moment de incertitudine geopolitică extremă în regiune. Luni, ea și o delegație de șase membri ai Congresului au purtat discuții cu prim-ministrul din Singapore, Lee Hsien Loong.

Liderul singaporez „a subliniat importanța unor relații stabile între SUA și China pentru pacea și securitatea regională”, potrivit unei declarații oficiale a biroului lui Lee.

În Taiwan, speculațiile cu privire la posibila vizită a lui Pelosi au fost numeroase, unele surse sugerând că aceasta ar urma să aterizeze marți la Taipei și să rămână peste noapte. Guvernul taiwanez nu a comentat public aceste informații.

Urmăriți B1TV.ro și pe