Atacul asupra petrolierului Mercer Street, în care și-a pierdut viața un român | Ambasadorul român şi însărcinatul cu afaceri britanic, convocaţi la MAE iranian

Atacul asupra petrolierului Mercer Street, în care și-a pierdut viața un român | Ambasadorul român şi însărcinatul cu afaceri britanic, convocaţi la MAE iranian
Foto: Hepta - Zuma Press / Li Muzi

Ministerul iranian de Externe i-a convocat pe ambasadorul României şi pe însărcinatul cu afaceri al Regatului Unit pentru a le transmite un protest în urma acuzaţiilor, susține ministerul nefondate, formulate de aceste ţări cu privire la atacul comis joi asupra petrolierului Mercer Street  în Marea Arabiei, soldat cu decesul unui român și al unui britanic, membri ai echipajului.

Ambasadorul României în Iran, convocat de Ministerul iranian de Externe

Iranul a luat această decizie după ce ambasadorii săi la Londra şi Bucureşti au fost, la rândul lor, convocaţi de ministerele de Externe britanic şi român.

„Aceste comentarii, făcute într-o manieră pripită şi fără furnizarea niciunei probe sau evidenţe, sunt respinse şi condamnate energic”, se arată într-o notă a MAE iranian, citată de agenţia EFE, preluată de Agerpres.

Israelul, Statele Unite, Marea Britanie şi România au acuzat guvernul iranian că se află în spatele atacului şi au evocat discuţii pentru un răspuns concertat.

Iranul a negat categoric acuzațiile și a susținut că „unele ţări au intenţia să creeze insecuritate şi haos pe scena internaţională prin orchestrarea unor astfel de măsuri”.

„România solicită prezentarea de explicaţii de către autorităţile iraniene, fără întârziere, şi îşi rezervă dreptul de a acţiona în consecinţă, alături de partenerii săi internaţionali, pentru un răspuns adecvat”, a transmis MAE român.

„Pot spune cu certitudine absolută că Iranul a condus acest atac (…) Există dovezi pentru aceasta”, a declarat premierul israelian Naftali Bennett.

Secretarul de stat american Antony Blinken a spus că SUA „sunt sigure că Iranul a desfăşurat atacul” și că Washingtonul „se concertează cu guvernele din regiune şi dincolo de aceasta pentru o replică adecvată şi iminentă”.

La rândul său, premierul britanic Boris Johnson a apreciat că „Iranul trebuie să suporte consecinţele pentru ceea ce a făcut”.

„Republica Islamică Iran nu va ezita nicio clipă în a-şi proteja securitatea şi interesele naţionale şi va răspunde fără întârziere, cu forţă şi seriozitate, oricărei eventuale acţiuni hazardate”, a replicat un purtător de cuvânt al MAE iranian, Saeed Khatibzadeh.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
07:48 - Prima reacție a lui Putin după ce a câștigat al cincilea mandat. A avertizat asupra declanșării celui de-Al Treilea Război Mondial
07:19 - Putin vrea să întărească armata Rusiei. Protestul „prânzul împotriva lui Putin” nu a avut efect
23:52 - Marcel Ciolacu, despre decizia BEC privind Dreapta Unită: N-am comentat niciodată nicio decizie a niciunui magistrat. Din BEC fac parte șapte judecători de la Înalta Curte. S-a apucat Ciolacu să îi sune? Nu știu cum îi cheamă
23:27 - Marcel Ciolacu, despre interdicțiile lui George Simion: E o decizie administrativă întemeiată. Nu țin de unirea României cu Moldova, că presupun că România n-a vrut să se unească și cu Ucraina
23:09 - Ludovic Orban: Voi depune plângere penală împotriva premierului Ciolacu, a ministrului Justiției și a celorlalți miniștri care au contrasemnat OUG privind alegerile. Voi depune și împotriva lui Renate Weber dacă nu o atacă la CCR (VIDEO)
22:50 - Simona Halep a aflat numele adversarei din primul tur de la Miami Open. Duel de foc cu un fost număr 2 mondial
22:36 - Marcel Ciolacu: Avem un proiect comun cu Comisia Europeană, va fi cea mai modernă fabrică de pulberi pe teritoriul României. E o investiție de aproape 400 de milioane de euro / Este exclus ca România să fie atacată armat de Rusia
22:12 - Dreapta Unită atacă decizia BEC la Înalta Curte. Cătălin Drulă: Pe umerii judecătorilor stă o decizie foarte importantă pentru democrația românească / Un reprezentant ÎCCJ din BEC a fost de acord cu aprobarea Alianței (VIDEO)
21:51 - Ludovic Orban: Nu există niciun motiv legal pentru a respinge înregistrarea alianței Dreapta Unită. Ceea ce face actuala putere afectează grav democrația (VIDEO)
21:36 - Eugen Tomac condamnă decizia BEC: „Reprezentantul PSD cere expres excluderea PMP și a Dreptei Unite din competiția electorală, ceea ce este inacceptabil și un derapaj antidemocratic fără precedent” (VIDEO)