După Israel și Marea Britanie, și SUA acuză Iranul pentru atacul soldat cu moartea unui român și a unui britanic. Antony Blinken: Nu există nicio justificare pentru acest atac

După Israel și Marea Britanie, și SUA acuză Iranul pentru atacul soldat cu moartea unui român și a unui britanic. Antony Blinken: Nu există nicio justificare pentru acest atac
Antony Blinken, șeful Departamentului de Stat al SUA în administrația Biden. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Administrația Biden este „încrezătoare” că Iran se află în spatele atacului comis asupra navei comerciale Mercer Street în zona strâmtorii Hurmuz, incident soldat cu moartea unui cetățean român și a unui britanic, a declarat Antony Blinken, șeful diplomației americane, printr-un comunicat care poziționează SUA lângă Israel și Marea Britanie, state ce învinuiseră deja Teheranul pentru evenimentul tragic din 29 iulie.

Antony Blinken (SUA): Administrația Biden, „încrezătoare” că Iran a comis atacul

Secretarul de stat al SUA spune că Iran a folosit drone explozive pentru a ataca petrolierul operat de Zodiac Maritime.

„Nu există nicio justificare pentru acest atac, care urmează un tipar de atacuri și alte comportamente beligerante. Acest acțiuni amenință libertatea de navigație prin această cale navigabilă crucială, transportul și comerțul internațional, și viața celor aflați pe vasele implicate”, a transmis Antony Blinken, citat de The Times of Israel.

„Lucrăm cu partenerii noștri pentru a analiza următorii noștri pași și ne consultăm cu guvernele din regiune și nu numai cu privire la un răspuns potrivit”, a adăugat șeful diplomației americane.

Israel și Marea Britanie acuzaseră deja Iranul pentru incidentul soldat cu moartea unui român și a unui britanic

Israel a fost primul stat care a pus atacul din zona strâmtorii Hurmuz pe seama Iranului, săptămâna trecută, prin vocea lui Yair Lapid, ministrul afacerilor externe.

Un pas similar a făcut duminică și omologul său britanic, Dominic Raab, care a acuzat Teheranul că a comis un atac „deliberat și țintit”, în ceea ce a descris drept „o încălcare clară a dreptului internațional”.

„Regatul Unit lucrează alături de partenerii noștri internaționali la un răspuns concertat pentru acest atac inacceptabil”, a mai spus oficialul britanic.

Bogdan Aurescu, care sâmbătă a vorbit la telefon cu Yair Lapid, a avut duminică un schimb de opinii și cu Dominic Raab.

„Cei doi miniștri au realizat un schimb preliminar de informații privind circumstanțele în care s-a produs tragicul eveniment, exprimând necesitatea stabilirii cât mai rapide a acestora, și au convenit să mențină acest subiect în atenție și să rămână în contact apropiat până la stabilirea cu exactitate a circumstanțelor producerii incidentului”, a precizat MAE.