Bashar al-Assad vrea să elibereze fiecare centimetru pătrat din teritoriul Siriei: „Aceasta este misiunea noastră. Este indiscutabil”

Bashar al-Assad vrea să elibereze fiecare centimetru pătrat din teritoriul Siriei: „Aceasta este misiunea noastră. Este indiscutabil”
foto: Historia

Președintele Siriei, Bashar al-Assad, a declarat că vrea să elibereze fiecare centimetru pătrat din teritoriul „țării sale”, susținând că are legitimitatea și sprijinul popular pentru a atinge obiectivele propuse, conform unui interviu.

„Avem legitimitatea să eliberăm orice zonă controlată de teroriști, indiferent cum se numesc. Indiferent dacă se numesc Statul Islamic sau Al-Nusra (ramura siriană a Al-Qaida — n.r.) sau se declară moderați sau chiar Căști Albastre (salvatori civili — n.r.), nu avem de-a face cu nume", a spus președintele sirian.

Regimul din Damasc cataloghează drept „teroriști” toți opozanții regimului. În acest interviu, președintele sirian a afirmat că regimul său este „pe calea victoriei” după ce coaliția armată a recucerit Alepul, preluând în întregime controlul, după luni de asedii și bombardamente.

"Avem ca misiune constituțională eliberarea fiecărui centimetru pătrat din teritoriul sirian. Este indiscutabil", a declarat Al-Assad. Întrebat despre crimele de război, președintele sirian a răspuns: "Dacă am fi făcut astfel de lucruri, nu am mai fi avut sprijin, nu aș mai fi președinte, guvernul nu ar mai fi în funcție. Am putut rezista în acest război pentru că avem sprijinul popular. Și nu poți avea sprijin popular dacă îți ucizi propriii cetățeni. Prin urmare, această poveste nu ține", informează Agerpres.

Bashar al-Assad a mai precizat că guvernul său este pregătit să negocieze în legătură cu „orice” în cadrul discuțiilor de pace propuse în Kazahstan, însă nu este clar cine va reprezenta opoziția. Președintele sirian a spus că acordul de pace intermediat de Rusia și Turcia este încălcat și că rolul armatei este să recupereze zona din apropiere de Damasc, unde insurgenții controlează principala sursă de alimentare cu apă a capitalei.

Pornit de la o revoltă populară în martie 2011, reprimată în sânge, conflictul din Siria s-a militarizat și internaționalizat rapid și a făcut peste 310.000 de morți în aproape șase ani.