Bătălia COVID-19, în laborator: China vrea să producă anual 610 milioane de doze de vaccinuri împotriva SARS-CoV-2

Bătălia COVID-19, în laborator: China vrea să producă anual 610 milioane de doze de vaccinuri împotriva SARS-CoV-2
Foto: Pixabay

Bătălia pentru lansarea unui vaccin anti-Covid este din ce în ce mai aprigă. În definitiv este vorba despre viață (și moarte), dar și despre bani și putere, după cum scriu jurnaliștii de la DW. China, țara de unde a și plecat pandemia de coronavirus, vrea ca până la finele anului să aibă capacitatea de a produce anuall 610 milioane de doze de vaccinuri împotriva SARS-CoV-2.

China vrea să producă 610 milioane de doze de vaccin anti-Covid

Peste 170 de vaccinuri candidate împotriva SARS-CoV-2 sunt în curs de desfășurare. Șapte dintre ele se află în a treia și ultima fază a studiilor clinice. Procese care durează în mod normal ani au momentan loc într-un ritm record.

Beijingul vrea să fie primul care lansează un vaccin anti-Covid, cu o capacitate de producție de 610 milioane de doze anual.

„În prezent, activitatea de cercetare şi dezvoltare în China a vaccinurilor împotriva COVID-19 ocupă o poziţie de prim plan”, spune Wu Yuanbin din cadrul Ministerului Sănătăţii de la Beijing.

China are în stadiul de studii clinice nu mai puțin de 11 astfel de vaccinuri. În total sunt 59, punctează oficialul chinez.

„Am constatat că nu au existat efecte secundare grave după inocularea vaccinurilor”, a precizat Wu Yuanbin potrivit AFP, transmite Agerpres.

Sute de mii de chinezi au fost deja vaccinați anti-Covid

Autoritățile de la Beijing au vaccinat obligatoriu sute de mii de oameni. Între aceștia se află persoane cu locuri de muncă considerate esenţiale din porturi, spitale şi alte zone cu risc ridicat.

Totodată, două vaccinuri fabricate de societatea China National Biotec Group (CNBG), o filială a Sinopharm, au fost testate pe mai mult de 35.000 de persoane în Orientul Mijlociu.

Un alt mare producător chinez de vaccinuri, Sinovac, a efectuat teste în America de Sud şi Asia de Sud-Est.

Doctorul Marius Geantă: Așteptările privind vaccinul anti-Covid, nerealiste

Pe de altă parte, occidentalii nu se arată prea încrezători în vaccinul chinezesc, la fel cum și-au arătat scepticismul și în privința celui rusesc.

În același context, doctorul Marius Geantă, președintele și co-fondatorul Centrului pentru Inovație în Medicină, amintește că în ultimul sfert de secol, în lumea au fost aprobate doar 7 vaccinuri dezvoltate de la zero, așa cum este și cazul vaccinului anti-Covid. Astfel, șansele că acesta să apară într-adevăr pe piată într-un an sunt extrem de mici.

„Am remarcat că de foarte multe ori, în spațiul public, se vorbește despre vaccin că despre un glonț magic, o armă absolută, care în momentul în care va fi disponibilă, va rezolvă pandemia și noi vom reveni la ceea ce făceam în ianuarie 2020. Eu cred că aceste așteptări sunt total nerealiste”, spune medicul Marius Genată pentruZiare.com.

Întrebat despre condițiile necesare că un vaccin să fie administrat unui număr atât de mare de oameni în scurt timp, Marius Geantă spune că, din punct de vedere logistic, ar putea reprezenta o provocare.

Vaccinul este un produs biologic, deci se obține folosind biotehnologia și, că orice proteină… Să va dau un exemplu. Un ou e compus din foarte multe proteine. Dacă îl fierbem trei minute, are o anumită consistență, patru minute, o consistență și mai mare, cinci, șase, și așa mai departe. Asta se întâmplă dacă vaccinurile nu sunt păstrate în condiții care vor fi definite. Sunt anumite condiții de umiditate, de temperatură, ultraviolete, iar aceste condiții trebuie păstrate pe tot traseul, adică din unitatea de producție, transportul, depozitarea, apoi depinde unde va fi făcută vaccinarea, transportul la medicul de familie sau într-un centru de vaccinare, la persoană respectivă acasă. Provocarea această logistică este extrem de importantă mai ales când vorbim despre numere foarte mari, adică probabil zeci de mii de persoane care trebuie vaccinate în fiecare luna, sau poate chiar mai mult. Asta este cu adevărat o provocare pentru că, repet, vorbim despre un produs biologic, care este mult mai sensibil decât un produs obținut prin sinteză chimică, cum ar fi aspirina”, explică Marius Geantă.

Ultima oră
12:51 - Discursul lui Klaus Iohannis, acoperit de susținătorii lui Ludovic Orban. Ce s-a scandat pe tot parcusul Congresului (VIDEO)
12:45 - Florin Cîțu, huiduit în timpul discursului de la congresul PNL: Cei care strigați ”demisia” înseamnă să vă dați jos propriul Guvern, da? Numai Dragnea făcea asta! (VIDEO)
12:31 - Ludovic Orban: PNL a reușit să învingă ciuma roșie. Cea importantă decizie strategică a fost cea din 2018, când am stabilit clar – Candidatul la președinție e Klaus Iohannis, candidatul la funcția premier e liderul PNL
11:59 - Kelemen Hunor: Putem să avem dispute, dar să nu renunţăm la parteneriat. Să trecem peste neînţelegerile şi orgoliile personale (VIDEO)
11:43 - Klaus Iohannis: Nu există niciun motiv ca premierul să fie demis sau să-și dea demisia / Guvernarea nu e un loc în care unii parteneri se confruntă de parcă ar fi pe rețelele sociale, iar când apare primul impas își iau lucrurile și pleacă (VIDEO)
11:28 - MAE: Românii nu vor mai putea să intre în Marea Britanie cu buletinul din octombrie 2021
11:12 - Klaus Iohannis, la congresul PNL: Sub scuza confruntării democratice firești nu se pot ascunde atacurile la persoană / Cu atât mai mult când premierul și miniștrii liberali sunt atacați din toate părțile, PNL ar trebui să-i susțină (VIDEO)
11:01 - Raluca Turcan: Mă interesează ca votul să fie corect, iar PNL să livreze rezultate bune. Trebuie să iasă un premier întărit din acest congres (VIDEO)
10:49 - Surse: Mai mulți liberali din echipa lui Ludovic Orban ar fi început să rupă perdelele care ar fi secretizat votul la congres
10:30 - CONGRES PNL | Florin Cîțu, despre cei care protestează: „Și AUR, și USR, și PSD sunt în Opoziție, asta face Opoziția” (VIDEO)