Bejingul a închis drumuri și locuri de joacă din cauza smogului provocat de producția de cărbune. China a majorat producția cu o tonă în această săptămână

Bejingul a închis drumuri și locuri de joacă din cauza smogului provocat de producția de cărbune. China a majorat producția cu o tonă în această săptămână
Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Sheldon Cooper

Autostrăzile și locurile de joacă din regiunea Beijingului au fost închise, vineri, din cauza poluării masive, în condițiile în care China a intensificat producția de cărbune, atrăgându-și numeroase critici în contextul discuțiilor internaționale despre schimbările climatice și protecția mediului, transmite NDTV.

Liderii scenei globale s-au reunit la Glasgow în această săptămână pentru COP26, cea de-a 26-a ediție a Conferinței ONU privind schimbările climatice, unde au făcut noi negocieri pentru accelerarea tranziției verzi. Liderul chinez Xi Jinping nu a participat fizic la reuniune și a preferat să transmită un mesaj video.

Bejingul a închis drumuri și locuri de joacă din cauza smogului provocat de majorarea producției de cărbune

China, cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră de pe mapamond, a majorat producția de cărbune pe fondul efectelor generate de criza energetică provocată de țintele stricte de emisii și de prețurile-record la combustibili fosili, care a afectat lanțurile de aprovizionare.

Un strat gros de smog a acoperit vineri diverse părți din nordul Chinei, în unele zone vizibilitatea fiind redusă la mai puțin de 200 de metri, potrivit agenției chineze de meteorologie.

Autoritățile de la Beijing pun poluarea pe seama „condițiilor meteorologice nefavorabile și a răspândirii poluării la nivel regional”. Școlile din capitala chineză – care în februarie va găzdui Jocurile Olimpice de Iarnă – au trecut la sistemul de predare online și au întrerupt inclusiv activitățile în aer liber.

Porțiuni din autostrăzile care duc către orașe majore din China precum Shanghai, Tianjin și Harbin au fost de asemenea închise din cauza vizibilității reduse.

Poluanții depistați vineri dimineață de către o stație de monitorizare de la ambasada americană din Beijing au atins niveluri definite ca „foarte nesănătoase” pentru populația generală.

Norul de smog ar putea persista până duminică seară, spun oficialii orașului.

Anterior, China anunțase că a majorat producția de cărbune cu peste un milion de tone în această săptămână pentru a face față deficitului de energie care a condus la închiderea unor fabrici în ultimele luni.

Industrializarea rapidă a avut un rol important în poluarea aerului din China, însă episoadele severe de acest gen au devenit tot mai rare în ultimii ani pentru că autoritățile au acordat tot mai multă atenție protecției mediului, susține NDTV. Beijingul a promis că va reduce emisiile de dioxid de carbon la zero net până în 2060.