Belarus forțează intrarea migranților în UE, în replică la sancțiunile europene. Cum a reacționat Lituania

Belarus forțează intrarea migranților în UE, în replică la sancțiunile europene. Cum a reacționat Lituania
Ingrida Simonyte, PM Lituania. Sursă foto: Hepta.ro / Sputnik / Alexey Vitvitsky

Lituania a acuzat miercuri Belarusul că aduce migranți din străinătate, anunțând că va construi o barieră la frontieră și va desfășura trupe pentru a preveni intrările ilegale pe teritoriul său.

Autoritățile belaruse au decis să le permită migranților să traverseze frontiera către Lituania, în replică la sancțiunile impuse de Uniunea Europeană după deturnarea zborului comercial Ryanair.

Lituania acuză Belarus forțează intrarea migranților în UE

Premierul Lituaniei, Ingrida Simonyte, susține că autoritățile belaruse le-au oferit migranților zboruri către Minsk, invocând depistarea unor probe care arată că măcar un migrant a reușit să ajungă în Lituania.

„Există agenții de turism, zboruri directe care leagă Minsk de Bagdad, spre exemplu, și există agenții atât în Belarus, cât și în alte țări care operează și atrag „turiști” către Minsk”, a spus Simonyte pentru Reuters.

Prim-ministrul lituanian a precizat că principalul aeroport care a preluat oameni către Belarus a fost Bagdad, dar nu exclude posibilitatea de a exista zboruri de acest gen și dinspre Istanbul.

Printre documentele invocate drept probe se numără și o serie de formulare de la agenții cu sediul la Minsk, precum UmnoTury și Tsentrkurort, datând din 27 mai și 7 iunie, care se referă la cereri de vize pentru trei cetățeni irakieni. Solicitările erau adresate Ministerului belarus de externe.

Un oficial guvernamental lituanian a transmis câteva copii către Reuters. Tot el a trimis și copiile a patru permise de îmbarcare pentru un zbor cu un avion al companiei belaruse Belavia. Permisele fuseseră găsite la un migrant și se refereau la o călătorie pe ruta Istanbul-Minsk din 27 mai.

În 26 mai, președintele belarus Aleksandr Lukașenko anunța că țara sa nu va mai împiedica migranții să traverseze frontiera vestică înspre Uniunea Europeană.

În tot acest context, Lituania a anunțat că lucrează la organizarea unei vizite a ministrului său de externe, Gabrielius Landsbergis, către Bagdad. Deplasarea ar urma să aibă loc săptămâna viitoare și va viza o discuție pe tema migrației.

Totodată, Simonyte a menționat că autoritățile lituaniene vor întreprinde acțiuni pentru a opri intrarea ilegală a migranților, vorbind despre măsuri precum majorarea numărului de trupe sau construirea unei bariere. Totodată, va fi amenajat un centru pentru găzduirea celor care au reușit deja să pătrundă în țară.

Urmăriți B1TV.ro și pe