Bilanţ după cutremur şi tsunami: Peste 7.000 de morţi şi aproape 11.000 de dispăruţi în Japonia

Bilanţ după cutremur şi tsunami: Peste 7.000 de morţi şi aproape 11.000 de dispăruţi în Japonia
Pe măsură ce misiunile de salvare a supravieţuitorilor continuă, Japonia anunţă că numărul victimelor cauzate de cutremur şi de tsunami a ajuns la 7,100. Datele autorităților confirmă că 7.197 de persoane...

Pe măsură ce misiunile de salvare a supravieţuitorilor continuă, Japonia anunţă că numărul victimelor cauzate de cutremur şi de tsunami a ajuns la 7,100. Datele autorităților confirmă că 7.197 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 10.905 sunt în continuare date dispărute, în timp ce 2.611 persoane au fost rănite, au declarat forţele de poliţie nipone citate de CNN.

Primul ministru japonez Naoto Kan a încercat să liniştească populaţia, declarând vineri că guvernul şi autorităţile competente încearcă să ţină sub control situaţia.

Premierul a adăugat că dezastrul a fost „o mare încercare pentru toţi locuitorii Japoniei”, dar şi-a exprimat optimismul, încercând să transmită un mesaj pozitiv japonezilor.

„După un tsunami şi un cutremur nu avem de ce să ne mai temem. Vom construi Japonia din nou, de la zero. Vom înfrunta această provocare împreună”, a afirmat Naoto Kan.

Kan a adăugat că situaţia de la centrala nucleară din Fukushima rămâne „foarte gravă”, adăugând că guvernul condus de el a dat atât Japoniei cât şi comunităţii internaţionale toate informaţiile cunoscute.
„Poliţia, pompierii şi apărarea civilă depun eforturi comune, îşi riscă vieţile în încercarea de a rezolva situaţia”, a adăugat premierul nipon.

„Nu mai am cuvinte. Mi-am pierdut minţile. Trebuie să începem totul de la zero” a declarat Hidemitsu Ichikawa, un locuitor al oraşului Miyagi, în timp ce încerca să cureţe urmele dezastrului.

Prefectura Miyagi a ţinut un moment de reculegere pentru a comemora o săptămână de la devastatorul eveniment. 

Postul de televiziune nipon NHK informează că şcolile din zonele afectate au fost transformate în locuri de depozitare ale cadavrelor, numele celor dispăruţi fiind scrise pe uşile fostelor clase.

Însă marea problemă cu care se confruntă supravieţuitorii este găsirea alimentelor, supermarketurile nemaifăcând faţă cererii celor ce formează cozi ce înconjoară clădirile.

Posturile de televiziune locale transmit ştiri despre condiţiile grele de viaţă ale supravieţuitorilor, inclusiv lipsa de combustibil pentru încălzirea locuinţelor şi a adăposturilor puse la dispoziţie de autorităţi.

380.000 de oameni care şi-au pierdut locuinţele locuiesc acum în 2.200 de centre organizate de autorităţi în zonele cele mai afectate de dezastrul natural.