Bogdan Aurescu a vorbit cu omologul turc despre aderarea Suediei și Finlandei la NATO. Ministrul român „a salutat dialogul Turciei cu cele două state, în vederea depășirii blocajelor”

Bogdan Aurescu a vorbit cu omologul turc despre aderarea Suediei și Finlandei la NATO. Ministrul român „a salutat dialogul Turciei cu cele două state, în vederea depășirii blocajelor”
Foto: Bogdan Aurescu / Twitter

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, a avut, vineri, o întrevedere bilaterală cu Mevlüt Çavuşoğlu, omologul său turc, în marja Trilateralei pe teme de securitate România-Polonia-Turcia, pe care Çavuşoğlu o găzduiește la Istanbul. Tot în același context, Aurescu a discutat și cu Zbigniew Rau, ministrul polonez de Externe.

Aurescu și Çavuşoğlu au semnat un Memorandum de înțelegere între Ministerul român al Afacerilor Externe și Ministerul turc al Afacerilor Externe privind cooperarea în domeniul arhivelor diplomatice, document care va reprezenta o bună bază pentru dezvoltarea de programe de cooperare în domeniul cercetării istorice, pe aspecte de interes comun.

Discuție Aurescu – Çavuşoğlu despre relațiile bilaterale România – Turcia

În cadrul discuției, Aurescu a apreciat dialogul bilateral și nivelul foarte bun de cooperare dintre România și Turcia și a subliniat importanța Parteneriatului Strategic dintre cele două țări.

La propunerea părții turce, miniștrii au vorbit despre posibilitatea creării unui format bilateral de tipul ședinței comune de guvern între cele două state, de natură să stimuleze dezvoltarea parteneriatului strategic.

Aurescu și Çavuşoğlu au vorbit și despre schimburile comerciale și investițiile reciproce, volumul schimburilor comerciale dintre România și Turcia ajungând în 2021 la cca. 8.6 miliarde USD. Cei doi au agreat asupra intensificării dialogului în acest domeniu pentru fructificarea întregului potențial.

„În acest sens, ministrul Bogdan Aurescu a evocat rezultatele celei de-a 27-a sesiuni a Comisiei Mixte interguvernamentale pentru cooperare economică și tehnică (JEC), desfășurată la Istanbul, în perioada 30 martie -1 aprilie 2022, care a prilejuit discuții aprofundate în domeniul cooperării economice și sectoriale și care a reunit reprezentanți ai administrației centrale, dar și un important număr de oameni de afaceri din ambele țări”, se arată într-un comunicat al Ministerului român de Externe.

Discuție despre consecințele războiului declanșat de Rusia

Aurescu și Çavuşoğlu au discutat și despre consecințele războiului ilegal declanșat de Rusia împotriva Ucrainei și despre securitatea energetică, cu accent pe necesitatea reducerii dependenței de gazul rusesc. De altfel, cei doi au abordat aspecte concrete ale cooperării în acest domeniu, inclusiv vizând tranzitul gazelor naturale prin Turcia și diversificarea rutelor și surselor de aprovizionare.

Totodată, cei doi oficiali au vorbit despre necesitatea creării unui coridor, inclusiv cu componentă maritimă prin Marea Neagră, pentru a facilita transportul cerealelor ucrainene. Fiecare ministru a explicat eforturile țării sale în acest sens.

Ce i-a spus Aurescu ministrului turc despre aderarea Finlandei și Suediei la NATO

„Totodată, ministrul român de externe a subliniat susținerea României pentru politica NATO a „Ușilor Deschise”, arătând că România sprijină aderarea la NATO a Finlandei și Suediei, ca urmare a depunerii cererilor de aderare la Alianță de către cele două state la 18 mai 2022.

A informat asupra contactelor recente cu omologii suedez și finlandez și a reiterat importanța unității în cadrul NATO cu privire la acest proces, argumentând că aderarea celor două state va conduce la o Alianță mai puternică, mai ales în actualul context de securitate. De asemenea, a salutat dialogul Turciei cu cele două state, în vederea depășirii blocajelor existente momentan”, se mai arată în comunicatul MAE.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
01:22 - Stelian Tănase, despre cum ajută occidentalii Ucraina: Sunt buni de gură, birocrația se mișcă a dracului de greu. Macron nu e Macron, e Micron, un papagal care nu înțelege că Putin vrea refacerea Imperiului Rus (VIDEO)
00:34 - Stelian Tănase: Știu pe surse că e o decizie și la PNL, și la PSD ca, înainte cu un an de alegeri, să rupă coaliția. La unul din cele două partide au hotărât deja să plece (VIDEO)
23:52 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Ce trebuie să facem când suntem ținta unui atac energetic (VIDEO)
23:22 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Tipuri de atacuri energetice și cum se manifestă ele (VIDEO)
22:54 - Anunț surprinzător din Ungaria: Digi Sport 1, 2 și 3 nu vor mai fi disponibile de la 1 iulie
22:37 - Stelian Tănase: PNL așteaptă tot de la Cotroceni. Dacă Iohannis doarme, și siesta la el e o religie, nu se întâmplă nimic / Pe sub masă, PNL și PSD se înțeleg perfect, își impart prada (VIDEO)
22:01 - Ştefan Petreuş, din grupul Frații Petreuș, a murit la 82 de ani. „Ne rămân muzica lor excepţională şi dragostea lor pentru folclorul maramureşean” (VIDEO)
21:36 - Emilia Șercan: Nicolae Ciucă a reușit în instanță să blocheze analiza tezei sale de doctorat. Și-a făcut astfel un mare deserviciu, căci ne-a confirmat tuturor că teza e plagiată (VIDEO)
21:20 - Cacealma rusească: primarii occidentali au vorbit cu un fake al primarului din Kiev
21:03 - Dieta-minune: Cum a reușit Nicoleta Luciu să slăbească 35 de kilograme în doar două luni