Bogdan Aurescu, discuții cu omologul polonez despre consolidarea NATO, aderarea Finlandei și Suediei la alianță și despre sprijinul pentru Ucraina

Bogdan Aurescu, discuții cu omologul polonez despre consolidarea NATO, aderarea Finlandei și Suediei la alianță și despre sprijinul pentru Ucraina
Foto: Bogdan Aurescu / Facebook

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, a discutat, vineri, cu Zbigniew Rau, omologul său polonez, în marja reuniunii Trilaterale pe teme de securitate România – Polonia – Turcia, găzduită la Istanbul.

Ce doi miniștri au vorbit relațiile bilaterale, războiul declanșat de Rusia în Ucraina, aderarea Suediei și Finlaandei la NATO, precum și despre aderarea Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei la UE.

Discuții Bogdan Aurescu – Zbigniew Rau despre situația de securitate

În cadrul întrevederii cu Zbigniew Rau, Bogdan Aurescu a apreciat relația bilaterală deosebită dintre România și Polonia, fundamentată prin Parteneriatul Strategic instituit în 2009. De asemenea, Aurescu a a apreciat și cooperarea foarte bună în plan regional și în cadrul NATO, plecând de la interesele și pozițiile similare ale celor două state.

„Astfel, întrevederea a reprezentat un foarte bun prilej pentru a reconfirma angajamentul comun privind necesitatea consolidării, de o manieră susținută și coerentă, a procesului de consolidare pe termen lung a posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic, în mod unitar și echilibrat, fiind agreată coordonarea apropiată în pregătirea Summitului aliat de la Madrid”, a transmis Ministrul de Externe, printr-un comunicat.

De asemenea, Bogdan Aurescu a reiterat sprijinul țării noastre pentru perspectiva europeană a Ucrainei, alături de Republica Moldova și Georgia, și a pledat pentru emiterea cât mai curând a Opiniilor Comisiei Europene privind acordarea statutului de aderare la UE pentru toate cele trei state.

Totodată, cei doi miniștri de Externe au vorbit despre aderare la NATO a Suediei și Finlandei, proces pe care România și Polonia îl susțin ferm.

De asemenea, Aurescu și Rau au vorbit despre războiul declanșat de Rusia în Ucraina și „perspectivele reluării negocierilor de pace, care trebuie să conducă la un rezultat conform dreptului internațional și intereselor securității euroatlantic”.

Un alt subiect aflat pe agendă a ținut de sprijinul ce trebuie acordat în continuare Ucrainei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
01:22 - Stelian Tănase, despre cum ajută occidentalii Ucraina: Sunt buni de gură, birocrația se mișcă a dracului de greu. Macron nu e Macron, e Micron, un papagal care nu înțelege că Putin vrea refacerea Imperiului Rus (VIDEO)
00:34 - Stelian Tănase: Știu pe surse că e o decizie și la PNL, și la PSD ca, înainte cu un an de alegeri, să rupă coaliția. La unul din cele două partide au hotărât deja să plece (VIDEO)
23:52 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Ce trebuie să facem când suntem ținta unui atac energetic (VIDEO)
23:22 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Tipuri de atacuri energetice și cum se manifestă ele (VIDEO)
22:54 - Anunț surprinzător din Ungaria: Digi Sport 1, 2 și 3 nu vor mai fi disponibile de la 1 iulie
22:37 - Stelian Tănase: PNL așteaptă tot de la Cotroceni. Dacă Iohannis doarme, și siesta la el e o religie, nu se întâmplă nimic / Pe sub masă, PNL și PSD se înțeleg perfect, își impart prada (VIDEO)
22:01 - Ştefan Petreuş, din grupul Frații Petreuș, a murit la 82 de ani. „Ne rămân muzica lor excepţională şi dragostea lor pentru folclorul maramureşean” (VIDEO)
21:36 - Emilia Șercan: Nicolae Ciucă a reușit în instanță să blocheze analiza tezei sale de doctorat. Și-a făcut astfel un mare deserviciu, căci ne-a confirmat tuturor că teza e plagiată (VIDEO)
21:20 - Cacealma rusească: primarii occidentali au vorbit cu un fake al primarului din Kiev
21:03 - Dieta-minune: Cum a reușit Nicoleta Luciu să slăbească 35 de kilograme în doar două luni