Turcia spune că așteaptă acțiuni concrete de la Suedia și Finlanda pentru a le permite să adere la NATO

Turcia spune că așteaptă acțiuni concrete de la Suedia și Finlanda pentru a le permite să adere la NATO
Șeful diplomației turce, Mevlut Cavusoglu. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Turcia așteaptă din partea Suediei și Finlandei să întreprindă acțiuni concrete și, spune partea turcă, să nu mai susțină grupările teroriste, astfel încât Ankara să renunțe la obiecțiile care le împiedică aderarea la NATO, a declarat vineri ministrul turc al afacerilor externe, Mevlut Cavusoglu, potrivit Reuters.

Turcia așteaptă acțiuni concrete de la Suedia și Finlanda pentru a le permite aderarea la NATO

În contextul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, Finlanda și Suedia au aplicat formal pentru a intra în cea mai puternică alianță militară defensivă din lume. Cele două state nordice sperau la o aderare rapidă, iar alte state NATO au descris momentul ca fiind unul istoric.

Cu toate acestea, Turcia a contestat inițiativa și a acuzat statele-candidate că găzduiesc persoane care au legături cu Partidul Muncitoresc din Kurdistan (PKK) și membri ai rețelei Fethullah Gulen, pe care Ankara o acuză că a orchestrat tentativa eșuată de puci din 2016.

Pentru ca o țară să adere la NATO și să beneficieze de garanțiile de securitate asociate, candidatura trebuie să fie aprobată de toate cele 30 de state care intră în componența actuală a Alianței Nord-Atlantice.

„Trebuie făcut un pas concret în ceea ce privește preocupările Turciei”, a subliniat Mevlut Cavusoglu. „Trebuie să renunțe la sprijinul acordat terorismului”, a continuat demnitarul turc.

Finlanda și Suedia au trimis delegații la Ankara pentru discuții cu oficialii turci, iar ulterior purtătorul de cuvânt al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan spunea că partea turcă a remarcat o atitudine pozitivă în ceea ce privește o eventuală ridicare a embargoului pe exportul de arme.

Autoritățile de la Helsinki și Stockholm au interzis exporturile de armament către Turcia după incursiunea militară pe care au pus-o în scenă trupele turce în 2019, în Siria, împotriva milițiilor kurde cunoscute sub denumirea de Unități de Apărare a Poporului (YPG). Atât YPG, cât și PKK au fost încadrate de Ankara în lista organizațiilor teroriste.

Urmăriți B1TV.ro și pe