Bogdan Aurescu: Am discutat cu omologul polonez și despre proiectele strategice de interconectare regională de interes pentru ambele țări, ca instrumente de creștere a rezilienței noastre strategice (VIDEO)

Bogdan Aurescu: Am discutat cu omologul polonez și despre proiectele strategice de interconectare regională de interes pentru ambele țări, ca instrumente de creștere a rezilienței noastre strategice (VIDEO)
Foto: Facebook @ Ministerul Afacerilor Externe

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut marți consultări politice cu omologul său polonez, Zbigniew Rau, care a efectuat o vizită în România. În acest context, cei doi oficiali au discutat inclusiv despre proiectele strategice de interconectare regională, cum sunt Rail2Sea și ViaCarpathia, proiecte deosebit de importante din punct de vedere economic, dar și pentru mobilitatea militară pe axa nord-sud a Flancului Estic.

În cadrul declarațiilor de presă, șeful diplomației române a explicat că România și Polonia sunt preocupate de desfășurările amenințătoare forțe rusești în proximitatea Ucrainei și la Marea Neagră.

Bogdan Aurescu a explicat că regiunea Mării Negre este o „zonă esenţială pentru securitatea euroatlantică”.

„Este esenţială acordarea unei atenţii speciale regiunii Mării Negre, zonă esenţială pentru securitatea euroatlantică. Accentuez, o dată în plus, că Marea Neagră nu poate să devină un instrument de proiectare a forţei ostile şi destabilizatoare. Am împărtășit cu domnul ministru Rau și o serie de evaluări în acest sens, pe care le-am discutat inclusiv cu secretarul de stat Blinken, cu prilejul vizitei mele la Washington, de acum două săptămâni. Așa cum am arătat în acea discuție cu domnul secretar de stat Blinken, avem nevoie la Marea Neagră de o abordare multidimensională și integrată a descurajării, îmbinând aspectele care țin de securitatea clasică cu cele care țin de consolidarea rezilienței, cu dimensiunea economică, combaterea amenințărilor hibride, întărirea securității energetice, soluționarea conflictelor prelungite, fiind necesară alocarea resurselor adecvate în acest scop”, a adăugat șeful MAE.

Bogdan Aurescu și omologul polonez au discutat și despre proiectele strategice de interconectare regională Rail2Sea și ViaCarpathia

Șeful diplomației române spune că Rail2Sea și ViaCarpathia sunt deosebit de importante nu numai din punct de vedere economic, ci și „pentru mobilitatea militară pe axa nord-sud a Flancului Estic”.

„Am mai discutat cu domnul ministru Rau și despre proiectele strategice de interconectare regională de interes pentru ambele țări, atât pentru România, cât și pentru Polonia, ca instrumente de creștere a rezilienței noastre strategice. Mă refer aici la proiectele Rail2Sea și ViaCarpathia, deosebit de importante din punct de vedere economic, dar pentru mobilitatea militară pe axa nord-sud a Flancului Estic. România și Polonia vor continua să coopereze îndeaproape pentru identificarea de modalități concrete pentru realizarea acestor proiecte”, mai spus șeful MAE.

Ultima oră
19:40 - Testare pentru toate persoanele care sosesc în Marea Britanie. Condițiile de intrare în țară, înăsprite după depistarea unor infectări cu varianta Omicron
19:20 - Șeful WTA, profund îngrijorat că Shuai Peng ar fi „cenzurată”. Tenismena dispăruse săptămâni întregi după ce a acuzat un fost vicepremier al Chinei că ar fi violat-o
18:52 - Viktor Orban, scrisoare de felicitare pentru Nicolae Ciucă: Pandemia a arătat că Ungaria și România pot conta întotdeauna una pe cealaltă / Premierul ungar, încântat de prezența UDMR la guvernare
18:32 - Circa 62.000 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore. Peste 7,71 milioane au primit măcar o doză în cele 11 luni scurse de la debutul campaniei
18:14 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 28 noiembrie – 4 decembrie. În această perioadă, puterea e a celor echilibrați și cu forță sufletească (VIDEO)
17:07 - Metrorex, informații despre circulația metroului din București în perioada 27 noiembrie – 1 decembrie
16:57 - Adriana Pistol (CNSCBT): În România există șapte laboratoare care efectuează secvențieri. Spitalel Covid, alertate să recolteze probe pentru depistarea variantei Omicron (VIDEO)
16:30 - Marea Britanie a depistat două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană, așa-numita variantă Omicron
16:26 - Joe Biden plănuiește să discute cu Volodimir Zelenski și Vladimir Putin despre comasarea trupelor ruse la frontierele Ucrainei
16:16 - Virgil Popescu: IMM-urile să înceapă depunerea cererilor pentru compensarea facturilor la electricitate și gaze