Bogdan Aurescu, discuție cu omologii din Suedia și Finlanda despre aderarea celor două state la NATO. Oficialii i-au mulțumit ministrului român pentru sprijinul acordat

Bogdan Aurescu, discuție cu omologii din Suedia și Finlanda despre aderarea celor două state la NATO. Oficialii i-au mulțumit ministrului român pentru sprijinul acordat
Foto: Facebook @ Ministerul Afacerilor Externe

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, a avut, joi, discuții telefonice cu omologul suedez, Ann Linde, și cel finlandez, Pekka Haavisto, pe tema procesului de aderare a celor două țări la NATO. În cadrul convorbirilor, Aurescu a transmis că România sprijină un proces rapid de aderare a Finlandei și Suediei la NATO și că țara noastră va acționa pentru menținerea unității aliate, în vederea depășirii divergențelor actuale privind candidaturile celor două state.

Aurescu, discuții cu miniștrii de Externe din Suedia și Finlanda

Bogdan Aurescu le-a comunicat celor doi miniștri susținerea României pentru demersurile Suediei și Finlandei de aderare la NATO. De asemenea, acesta a exprimat convingerea țării noastre că aderarea lor va contribui la întărirea securității alianței, printr-o postură de descurajare și de apărare mai eficientă, inclusiv a Flancului Estic, din sudul acestuia, la Marea Neagră, până în nordul său.

De altfel, decizia Suediei și Finlandei de a adera la NATO vine în continuarea contribuției substanțiale pe care cele două țări au adus-o deja alianței, în calitate de Parteneri cu Oportunități Sporite ai NATO, prin participarea la misiuni și operații aliate.

De asemenea, ministrul Aurescu a subliniat faptul că este un promotor activ al politicii aliate a „Ușilor Deschise” și „a evidențiat rolul determinant al Alianței de asigurare a păcii și securității în spațiul euroatlantic, mai ales în actualul context securitar afectat de agresiunea ilegală a Rusiei contra Ucrainei”.

„Totodată, șeful diplomației române le-a comunicat celor doi omologi că România va acționa pentru menținerea solidarității și unității aliate cu privire la decizia de extindere, în vederea depășirii divergențelor actuale privind candidaturile celor două state la NATO. În context, ministrul Bogdan Aurescu a menționat că acest subiect va fi ridicat inclusiv în cadrul discuțiilor pe care le va avea în cadrul reuniunii Trilaterale pe teme de securitate România-Polonia-Turcia, care se va desfășura vineri, 27 mai 2022,  la Istanbul”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe.

Aurescu: Apartenența la NATO, o opțiune pe care fiecare stat este liber să o asume

Bogdan Aurescu le-a mai spus miniștrilor Ann Linde și Pekka Haavisto că „decizia privind apartenența la această organizație reprezintă o opțiune pe care fiecare stat este liber să o asume, în baza deciziei sale suverane și prin îndeplinirea criteriilor stabilite pentru acest proces”.

La rândul lor, cei doi miniștri au vorbit despre stadiul și perspectivele demersurilor în vederea aderării țărilor lor la NATO și i-au mulțumit lui Aurescu pentru sprijinul acordat de România în acest proces, inclusiv în favoarea întrunirii consensului aliat și realizării unui proces de aderare rapid

Urmăriți B1TV.ro și pe