Bulgaria, dependentă de gazele rusești. Premierul cere UE exceptarea de pe lista țărilor care se vor rupe complet de sursele de energie din est

Bulgaria, dependentă de gazele rusești. Premierul cere UE exceptarea de pe lista țărilor care se vor rupe complet de sursele de energie din est
Bulgaria, UE / Foto: Unsplash.com

Oficialii statelor membre din UE se află în strânsă legătură în această perioadă, în vederea coordonării pentru a impunerea de noi sancțiuni Rusiei, în contextul războiului din Ucraina. Printre sancțiuni ar urma să se numere încheierea importurilor de gaze naturale rusești, însă această măsură ar putea crea multe dificultăți statelor membre.

Europa este dependentă de gazele rusești, iar țările din blocul comunitar vor fi nevoite să găsească rapid alternative eficienete, la prețuri rezonabile. Germania importă peste jumătate din totalul necesar din Rusia, în schimb România nici măcar o cincime.

Vecinii din sud, bulgarii, se confruntă cu o situație mult mai grea, care ar putea crea probleme și mai severe din punct de vedere economic, dacă vor „tăia” gazul rusesc. Din acest motiv, premierul Kiril Petkov a cerut o „derogare” din partea liderilor europeni.

Oprirea conductei de gaz ar însemna un mare pericol pentru Bulgaria

Bulgaria susține sancțiunile împotriva Rusiei, ca mijloc de a opri invazia în Ucraina, însă cel mai probabil, va insista pentru o exceptare de la interzicerea importurilor de gaze naturale și de petrol. În prezent, bulgarii sunt aproape complet dependenți de aprovizionarea cu gaze din Rusia, de la Gazprom. Singura rafinărie de petrol, deținută de rușii de la Lukoil, furnizează peste 60% din combustibilul utilizat în țară.

„Bulgaria ar susţine toate tipurile de măsuri pentru că suntem cu adevărat împotriva războiului, dar pentru acestea două (n.r. – petrol şi gaze), poate că am cere o exceptare… Nu avem alternative chiar acum, suntem prea dependenţi”, a declarat premierul Petkov, potrivit Reuters.

Bulgaria s-a aliniat deja la primele sancțiuni antirusești.

„Susţinem pe deplin poporul ucrainean, am susţinut primul pachet de sancţiuni, suntem chiar deschişi şi pentru alte sancţiuni; doar aceste două sancţiuni, ar fi foarte greu pentru noi să le adoptăm ca economie şi ca ţară”, a precizat premierul de la Sofia.

Șeful executivului din Bulgaria a mai precizat că țara sa are în vedere aderarea la zona euro pentru anul 2024. Petkov este încrezător că inflația din țara sa va fi asemănătoare cu cea din restul statelor din UE.

Germania și Ungaria se mai numără până acum printre statele care nu vor să renunțe la alimentarea cu gaz rusesc.

Urmăriți B1TV.ro și pe