În Grecia, valul epidemiei condus de subvariantele BA.4 și BA.5 ale mutației Omicron se află acum într-o fază de stabilizare, iar tendința de creștere a infectărilor a scăzut în zonele „roșii” în care valul se ridicase de la începutul lunii iunie. Mai exact, în Attica, Creta, Insulele Ionice, Ciclade și Dodecanez.
În următoarele săptămâni, autoritățile sanitare se așteaptă ca acest fapt să se observe și în internările pacienților infectați cu coronavirus în spitale, unde este în continuare un ritm ridicat, conform Ziare.com.
Conform specialiștilor, în cazul persoanelor vaccinate, avantajul acestui val este că lasă în urmă pacienți cu simptome ușoare. Cei internați sunt în principal persoane în vârstă și vulnerabile cu boli grave, dar nici în aceste cazuri urmările pulmonare care au caracterizat boala cu mutația precedentă Delta nu sunt des întâlnite.
Pe 20 iulie au fost raportate 119 persoane intubate, un număr relativ mic, comparativ cu zecile de mii de cazuri care se raportează zilnic în Grecia. Cazurile active sunt estimate la 300.000.
În ultimele 24 de ore au fost raportate 451 de noi internări cu cazuri de COVID-19 în spitalele din Grecia, conform datelor de care dispune protothema.gr. Dintre acestea, aproximativ jumătate s-au desfășurat în instituțiile de îngrijire medicală din Attica.
Recent, ministrul sănătății, Thanos Pleuris, a explicat că până la 35% dintre cei internați cu COVID-19 sunt depistați atunci când se prezintă de fapt cu alte probleme medicale la spital.
Pe 20 iulie, în total cei internați în regim normal au depășit 2.000. Mai exact, 2.014 pacienți sunt internați în paturi simple, iar specialiștii spun că este vorba de internări care nu durează mult timp.
În Creta 107 pacienți sunt tratați în paturi simple în instituțiile medicale ale insulei, iar 36 de pacienți sunt tratați în spitalele din Corfu, Lefkada și Kefalonia.