Caricaturi cu Muammar Gaddafi în oraşul Benghazi

Caricaturi cu Muammar Gaddafi în oraşul Benghazi
Controversatul lider libian Muammar Gaddafi a inspirat numeroase caricaturi la Benghazi, centrul rebeliunii, în care este înfăţişat fie pe o cămilă înaripată, fie într-un coş de gunoi, fie ca Dracula,...

Controversatul lider libian Muammar Gaddafi a inspirat numeroase caricaturi la Benghazi, centrul rebeliunii, în care este înfăţişat fie pe o cămilă înaripată, fie într-un coş de gunoi, fie ca Dracula, informează AFP.

Acestea sunt doar câteva din caricaturile realizate de un grup de tineri artişti, care se alătură astfel revoluţiei izbucnite în Libia în luna februarie.

Unul dintre artişti a plătit cu viaţa pentru îndrăzneala sa, fiind ucis de poliţia secretă.

De atunci, grupul a preluat numele lui, Qais al-Halali, şi continuă să lucreze dintr-un birou improvizat instalat în centrul de presă din apropiere de cartierul general al oraşului Benghazi, situat în partea de est a ţării.

„Desenăm caricaturi aici, apoi le distribuim în tot oraşul. Le dăm oamenilor ca să le folosească la manifestaţii sau să le lipească pe ziduri”, explică tânărul Akram al-Bruki, semnează operele sale cu pseudonimul Kimo.

În luna martie, poliţia secretă l-a capturat pe Halali şi l-a împuşcat mortal în timp ce se îndrepta cu maşina către un punct de control.

Ca răspuns, al-Bruki şi prietenii lui au decis să facă tot ce le stă în putinţă pentru a lupta cu regimul prin metodele lor.

„Nu am mers pe front. Ne luptăm cu imagini şi cuvinte”, explică Ahmed Ahreb.

Una din caricaturi îl înfăţişează pe fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak în timp ce îl întâmpină pe Gaddafi cu o tavă cu băuturi.

„Luaţi Red Bull, vă va ajuta să zburaţi”, pare că spune preşedintele Egiptului, răspunsul lui Gaddafi fiind: „Nu sunt genul care să-şi ia zborul. Vreau să rămân”.

Tânărul susţine că Gaddafi este o figură uşor de caricaturizat, din pricina ţinutelor sale colorate şi a pasiunii sale pentru amazoane.

Unele desene urmează să fie expuse în Egipt, înaintea unei alte expoziţii care va fi organizată în Qatar.

Ultima oră
01:23 - Klaus Iohannis, la Adunarea Generală a ONU de la New York: România crede cu tărie că valorile democratice și o ordine internațională bazată pe reguli sunt fundamentale pentru un viitor mai sigur și mai bun (VIDEO)
00:00 - Ministrul Mediului a discutat cu Tiberiu Boșutar, activistul bătut crunt într-o pădure din Suceava, fieful lui Gheorghe Flutur. Tanczos Barna: Sper să se facă lumină cât mai repede în acest caz
23:54 - Alertă la Călimănești. Trei persoane au ajuns de urgență la spital, după ce o mașină a căzut pe acostamentul căii ferate
23:38 - Octavian Berceanu: Nu am avut nicio discuție cu Florin Cîțu și Klaus Iohannis, deși mi-aș fi dorit / Baronii locali s-au obișnuit de 20 de ani să dicteze și am găsit o presiune enormă, dar am reușit să stopez presiunile politice
23:36 - USR PLUS, videoclip cu declarațiile premierului Florin Cîțu privind campania de vaccinare și valul 4: „Din minciună în minciună, campania de vaccinare a eșuat în România”
23:15 - Alexandru Rafila, despre paturile ATI: Cifrele au variat de-a lungul timpului în funcție de entuziasmul diverselor personalități politice. Numărul lor nu poate fi modificat substanțial, probabil că sunt circa 4.000 în total (VIDEO)
23:13 - Ionuț Dolănescu, decizie radicală. Sunt vizați soția și cei trei copii, dar și Maria Ciobanu
22:45 - Alexandru Rafila, despre dosarul DNA privind achiziționarea de vaccinuri: Probabil că plângerea penală vine dintr-o zonă apropiată de Vlad Voiculescu. Guvernul să facă public contractul, nu discutăm de rachete balistice (VIDEO)
22:29 - Ludovic Orban: Au fost unii colegi care m-au atacat mai rău ca cei din PSD / Florin Cîțu s-a schimbat după ce a decis să candideze la șefia partidului
22:22 - Vlad Voiculescu: Cel mai ușor pentru premier e să spună că altcineva este vinovat. Eu n-am mai văzut o țară în care campania de vaccinare să fie condusă de premier și de armată (VIDEO)