Cazul românului reținut în Cipru. MAE: Instanța a pronunțat o pedeapsă privativă de libertate pentru încălcarea embargoului impus pentru partea de nord a Republicii. Decizia nu e definitivă

Cazul românului reținut în Cipru. MAE: Instanța a pronunțat o pedeapsă privativă de libertate pentru încălcarea embargoului impus pentru partea de nord a Republicii. Decizia nu e definitivă
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul de Externe vine cu noi precizări despre cazul navigatorului român reținut pe teritoriul Ciprului.

MAE informează că, miercuri dimineață, consulul Ambasadei României la Nicosia l-a vizitat pe român la secția de poliție în care se află acesta.

„În dialogul cu reprezentantul misiunii diplomatice, cetățeanul român a precizat că a fost reținut în cursul zilei de 2 august, iar în ziua următoare a fost prezentat instanței de judecată, care a pronunțat o pedeapsă privativă de libertate pentru încălcarea embargoului impus pentru partea de nord a Republicii Cipru. Decizia instanței nu este definitivă, aceasta fiind supusă căilor de atac prevăzute de legislația cipriotă”, se arată în informarea oficială.

Ministerul susține că românul a fost asistat de un traducător și un avocat din oficiu.

Ambasada României la Nicosia, demersuri în sprijinul românului reținut în Cipru

Consulul a facilitat contactul telefonic al cetățeanului român cu familia, cu armatorul și conducerea Sindicatului Liber al Navigatorilor din România și a pus la dispoziție datele de contact ale unor avocați locali specializați. Românul reținut a fost asigurat de sprijinul misiunii României, în limita competențelor legale.

De altfel, Ambasada României la Nicosia au întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile locale imediat ce a fost sesizată.

Ministerul de Externe mai precizează că reprezentanții Ambasadei României la Nicosia mențin în continuare legătura cu autoritățile locale, cu familia românului și cu reprezentanții companiilor implicate, fiind pregătiți să ofere asistență consulară suplimentară, în limitele competențelor legale.

Ultima oră
13:27 - Evoluția epidemiei, tot mai îngrijorătoare: Peste 11.000 de cazuri noi și 208 decese. Una dintre victime, o femeie de 28 de ani, nevaccinată. La ATI sunt internați 1.267 de pacienți cu COVID-19, printre care și 17 minori
13:27 - Chef Adi Hădean, mesaj la finalul sezonului de pe litoralul românesc: „Ăştia-s oamenii pe care nu vreau să-i am oaspeţi şi nici să fiu oaspetele lor”
13:21 - Ariston Genus One, cele mai bune centrale termice pe gaz
13:14 - Camera Deputaților a respins proiectul de lege privind parteneriatul civil
13:13 - Florin Roman: E evident că moțiunea celor de la USR și AUR a fost depusă neregulamentar. Suntem în situația de a avea două moțiuni active la ora actuală în Parlament (VIDEO)
13:12 - Ce a spus Smiley despre sosia Laurei Cosoi de la emisunea Superstar. “Am gusturi bune la femei”
13:06 - Emma Răducanu este aşteptată, alături de Simona Halep, la Cluj-Napoca. Transylvania Open 2021 adună mari nume din topul WTA
13:01 - Marcel Ciolacu: Alegerile anticipate sunt singura varianta. Nu credeam că se poate reseta coaliția (VIDEO)
13:01 - Marcel Ciolacu: Dacă trece moțiunea depusă de USR PLUS și AUR, Florin Cîțu va sesiza din nou CCR și va reveni prim-ministru. Cei care au depus-o trebuie să o retragă (VIDEO)
12:48 - Augustin Zegrean, despre decizia CCR privind moțiunea de cenzură: Este o decizie înțeleaptă ca de obicei. Nu se întâmplă ce au sperat guvernanții că această moțiune va fi scoasă de pe ordinea de zi (VIDEO)