Ce măsuri RADICALE ia în calcul preşedintele Franței pentru a calma „vestele galbene”

Ce măsuri RADICALE ia în calcul preşedintele Franței pentru a calma vestele galbene
Sursă foto: hepta.ro

Preşedintele francez Emmanuel Macronia în calcul organizarea unui referendum în ziua alegerilor europarlamentare pentru a ieşi din criza „vestelor galbene”, informează publicația franceză Journal du Dimanche (JDD).

Referendumul ar putea solicita consultarea populaţiei cu privire la recunoaşterea votului în alb, limitarea cumulului de mandateşi reducerea numărului de parlamentari. Aceasta din urmă fiind şi una din principalele revendicări ale „vestelor galbene”. Votul în alb (supranumit și „votul de protest”) este un vot prin care electoratul își arată nemulțumirea fațăde sistemul politic existent.

„Totul este pe masă, dar nu s-a decis nimic”, a indicat duminică pentru France Presse un oficial francez.

Emmanuel Macron se confruntă, în fiecare sâmbătă, de două luni şi jumătate, cu manifestaţii care, nu de puţine ori, au fost marcate de incidente la Paris şi în alte oraşe.

Însă potrivit ministrului afacerilor europene, Nathalie Loiseau, organizarea unui referendum simultan cu alegerile europarlamentare ar putea crea mai multe probleme, relatează Agerpres, care citează Agenţia France-Presse.

În primul rând,ar exista riscul căderii pe plan secund a alegerilor europarlamentare.

„Vreau ca la 26 mai să se vorbească despre Europa”, a declarat duminică ministrul afacerilor europene Nathalie Loiseau

În rândul membrilor guvernului francez există şi temerea ca populatia franceza ar putea profita de faptul ca referendumul ar avea loc in aceeasi zi cu alegerile europarmanetare pentru a ancţiona Guvernului. După același model din2005, atunci când a fost respinsăConstituţia europeană.

Nu în ultimul rând, organizarea unui referendum în acelaşi timp cu alegerile europarlamentare ar pune şi probleme de natură logistică.

Foto: Protest al „Vestelor Galbene” (sursă foto: hepta.ro)

Urmăriți B1TV.ro și pe