Cel mai mare pește de apă dulce din lume a fost găsit în Cambodgia. Acesta a fost scos din apă cu ajutorul a 12 oameni

Cel mai mare pește de apă dulce din lume a fost găsit în Cambodgia. Acesta a fost scos din apă cu ajutorul a 12 oameni
Foto: captură vide

Un pește uriaș, de 300 de kilograme, a fost pescuit în fluviul Mekong din Cambodgia. Este cel mai mare pește de apă dulce despre care se știe să fi fost pescuit până acum, spun oamenii de știință citați de BBC.

Foto: Captură video

Peștele a bătut recordul din 2005

Peștele a depășit recordul din 2005, când în Thailanda a fost prins un somn gigant de 293 de kilograme. Pentru a putea fi cercetată, Boramy – care înseamnă „lună plină” în limba khmeră, a fost etichetată electronic.

„În 20 de ani de cercetare a peștilor giganți din râuri și lacuri de pe șase continente, acesta este cel mai mare pește de apă dulce pe care l-am întâlnit sau care a fost documentat oriunde în lume”, a spus Zeb Hogan, un biolog care conduce Wonders of the Mekong, proiect de conservare a speciilor.

În noaptea de 13 iunie, pisica de apă a fost scoasă la țărm de 12 oameni, asta pentru că s-a dovedit a avea 3,98 metri lungime și 2,2 metri lățime.

„Este şi o veste uimitoare pentru că înseamnă că această porţiune a Mekong-ului este încă sănătoasă. Este un semn de speranţă că aceşti peşti uriaşi încă mai trăiesc (aici)”, a mai spus acesta.

Pisica a fost eliberată

După ce a fost echipată cu o etichetă acustică pentru a urmări mișcarea, ea a fost eliberată înapoi în râu. Peștele a dispărut în apele noroioase ale Mekongului în jurul amurgului, când luna era deja sus pe cer, a spus doctorul Hogan.

Pisica uriașă de apă dulce este o specie pe cale de dispariție. Aceasta este al doilea exemplar uriaș examinat de echipa de cercetători din luna mai. Tot în Cambodgia a fost prinsă o femelă care cântărea 181 kg, și aceasta a fost eliberată în apă.

Urmăriți B1TV.ro și pe