Cercetătorii anunță riscul de răspândire globală a unor bacterii patogene

Cercetătorii anunță riscul de răspândire globală a unor bacterii patogene
În urma unei lucrări realizată de Timothy Walsh și colegii săi de la Universitatea din Cardiff s-a descoperit că o genă care face ca o gamă de bacterii să devină rezistente la antibiotice a fost descoperită...

În urma unei lucrări realizată de Timothy Walsh și colegii săi de la Universitatea din Cardiff s-a descoperit că o genă care face ca o gamă de bacterii să devină rezistente la antibiotice a fost descoperită recent în bacteriile din apa potabilă din Delhi, notează Green Report.

Potrivit cerecetătorilor, gena este cunoscută sub numele NDM-1 și este larg răspândită în apa potabilă din orașul indian.

Se pare că gena va ajunge, inevitabil, în spitale prin flora intestinală a pacienților ce consumă apă, și are un potențial ridicat de răspândire la scară globală.

Acest tip de genă face ca mai multe tipuri de bacterii, precum E-coli sau Klebsiella pneumoniae, să dezvolte o rezistență mărită chiar și la carbapeneme, antibiotice puternice folosite atunci când antibioticele obișnuite dau greș.

Mai mult, cercetătorii au descoperit că gena a ajuns și în bacteriile care cauzează holera și dizenteria.

„Este îngrijorător faptul că noua formă de dizenterie este momentan netratabilă”, a declarat Mark Toleman, unul din membri echipei.

„Trebuie să tragem un semnal de alarmă deoarece ne aflăm într-o situație critică în care rezistența unor bacterii la antibiotice a atins niveluri fără precedent, iar crearea unor noi antibiotice se face destul de lent”, a afirmat directorul general în Europa al OMS, Zsuzsanna Jakab, citată de Green Report.

Directorul general a mai declarat că dacă „problema nu va fi abordată la scară mondială, nicio țară nu va fi în deplină siguranță”.

Potrivit sursei precizate deja gena NDM-1 a ajuns în Marea Britanie, și asta din cauza turismului internațional și turismului medical.

Ultima oră
00:06 - Fost ministru francez al justiției, inculpat pentru corupție și abuz de putere: Rachida Dati e cercetată pentru activitatea sa de avocat al Renault în vremea lui Carlos Ghosn, când era și eurodeputată
00:00 - Medicul Adrian Marinescu, despre a treia doză de vaccin anti-COVID: Să putem lua în calcul noile mutații
23:54 - Premierul Florin Cîțu: “Dacă mai e nevoie ne vom mai vaccina o dată”
23:20 - Valeriu Gheorghiță, despre eșecul campaniei de vaccinare: Cred că vorbim despre o problemă sistemică. Ține de încrederea populației în autorități și de educație
23:04 - Florin Cîțu: PNRR va fi aprobat în septembrie. Primii bani ar putea veni în noiembrie, dar anumite proiecte ar putea începe mai devreme cu resurse de la buget și decontăm din PNRR
23:03 - Premierul Cîţu, despre afirmația ministrului Sportului la adresa Anei Maria Popescu: A fost un comentariu nefericit
22:35 - Valeriu Gheorghiță, despre valul 4 al pandemiei: Cifrele arată bine, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să fim preocupați sau să nu luăm în serios toată această situație
22:26 - Valeriu Gheorghiță: Vorbim de un val 4 în majoritatea țărilor europene. Sunt analizate pe de o parte măsuri de motivare pentru vaccinare, iar pe de altă parte e luat în calcul un pachet de restricții (VIDEO)
22:12 - Valeriu Gheorghiță: „Este o prioritate să creștem numărul persoanelor vaccinate cu prima schemă”
22:00 - Florin Cîțu, despre declarația lui Ludovic Orban privind neatingerea țintei de vaccinare: M-a mâhnit