Chile anunță un plan fără precedent de raționalizare a apei după 13 ani de secetă

Chile anunță un plan fără precedent de raționalizare a apei după 13 ani de secetă
Sursa foto: Facebook/Primăria Vârfu Câmpului

După o perioadă de 13 ani de secetă record, Chile a anunțat existența unui plan fără precedent de raționalizare a apei pentru capitala Santiago, potrivit Reuters.

„Un oraş nu poate trăi fără apă”.”Ne aflăm într-o situaţie fără precedent în istoria de 491 de ani a Santiago, când trebuie să ne pregătim pentru lipsa apei necesare pentru toţi cei care locuiesc aici”, a declarat Claudio Orrego, guvernatorul regiunii metropolitane Santiago, într-o conferinţă de presă.

Primul plan de raționalizare  a apei din cauza schimbărilor climatice în Chile

„Este pentru prima dată în istorie când Chile are un plan de raţionalizare a apei din cauza gravităţii schimbărilor climatice”, a declarat Orrego. „Este important ca cetăţenii să înţeleagă că schimbările climatice sunt aici pentru a rămâne. Nu este doar o problemă globală, ci şi locală”.

Planul cuprinde un sistem de alertă pe patru niveluri – de la verde la roşu – şi începe cu anunţuri ale serviciului public, continuă cu limitarea presiunii apei şi se încheie cu reduceri de apă prin rotaţie de până la 24 de ore pentru aproximativ 1,7 milioane de clienţi, potrivit Reuters.

Sistemul are în vedere capacitatea râurilor Mapocho și Maipo  care alimentează cu apă capitala. Acestea au fost afectate de scăderea nivelului apei în timpul de secetă.

Guvernul din Chile estimează că disponibilitatea apei la nivelul ţării a scăzut cu 10% până la 37% în ultimii 30 de ani şi ar putea scădea cu încă 50% în nordul şi centrul țării până în 2060.Deficitul de apă din râuri, măsurat în litri pe secundă, va determina dacă vor avea loc tăieri la fiecare 12, şase sau patru zile. În fiecare caz, o zonă diferită se va confrunta cu reduceri de apă în fiecare zi.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
19:54 - Cristina Ich și Alex Pițurcă s-au despărțit: „În sfârșit, sunt fericită” (FOTO)
19:32 - Șeful Pentagonului nu consideră iminentă o invazie a Chinei în Taiwan. Lloyd Austin: Bejingul vrea să stabilească un nou normal
19:08 - Jens Stoltenberg (NATO): Ucrainenii au fost capabili să ia orașul Liman, iar asta demonstrează că fac progrese și pot să respingă forțele ruse
18:42 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. Horoscopul chinezesc în Luna Câinelui sub element Metal Yang. Predicțiile pentru fiecare zodie (VIDEO)
18:02 - George Simion i-ar fi tăiat microfonul Dianei Șoșoacă la protestul din Piața Victoriei. Senatoarea s-a înfuriat: „Ăsta e Simion. Trădătorul. Și-a bătut joc de AUR. Rușine!” (GALERIE FOTO)
17:45 - Un bărbat a murit după ce un bolovan s-a prăbușit pe mașina sa în Defileul Jiului
17:28 - Al cincilea mesaj Ro-Alert pentru locuitorii din Roșia Montană: Evacuarea preventivă, imperativ necesară pentru protejarea vieții dumneavoastră. Există pericolul ca barajul Tăul Mare să cedeze
17:13 - UPDATE: Incendiu în incinta Ocolului Silvic Măneciu. Suprafața afectată, aproximativ 1.000 de metri pătrați. Se acționează și pentru protejarea unui depozit de carburanți
17:00 - VIDEO. Un fost fotbalist din Liga 1 a fost pe teren la dezastrul din Indonezia: „Unii suporteri au încercat să vină după noi la cabine. Din ce știu, au murit 200 de fani și doi polițiști”
16:24 - Doi bărbați au fost împușcați într-un târg din județul Bacău. Scandalul a început de la prețul de la prețul strugurilor, spun polițiștii