China acuză Statele Unite că invitarea Taiwan la summitul democrației reprezintă o „greșeală”

China acuză Statele Unite că invitarea Taiwan la summitul democrației reprezintă o „greșeală”

Guvernul Chinei l-a acuzat pe Joe Biden de „o greșeală” în a invita Taiwanul să participe la un summit al democrației alături de alte 109 guverne democratice, conform The Guardian.

Taiwan a fost inclus într-o listă de participanți la Summit-ul pentru Democrație de luna viitoare, publicată marți de departamentul de stat. Taiwanul este o democrație și se autoguvernează, dar Beijingul pretinde că este o provincie a Chinei și și-a acuzat guvernul de separatism.

China și Rusia nu sunt invitate la summitul mondial

Reuniunea inaugurală este considerată un test al angajamentului lui Biden că va readuce SUA într-o poziție de afirmare a conducerii globale pentru a contesta forțele autoritare conduse de China și Rusia. Niciunul nu este inclus în summit-ul virtual, programat pentru 9 și 10 decembrie.

Miercuri, Zhu Fenglian, purtătoarea de cuvânt a Biroului pentru Afaceri Taiwan din China, a declarat că includerea Taiwanului a fost o „greșeală”.

„Această poziție este clară și consecventă. Îndemnăm SUA să respecte principiul „o singură China” și cele trei comunicate comune”, a mai adăugat aceasta.

Un purtător de cuvânt al biroului prezidențial din Taiwan i-a mulțumit lui Biden pentru invitația la summit și a spus că vor fi „o forță pentru bine în societatea internațională”.

Taiwan, alături de SUA pentru a apăra libertatea și democrația

„Taiwanul va coopera ferm cu țări care au aceleași idei pentru a proteja valori universale precum libertatea, democrația și drepturile omului; și, de asemenea, să protejeze pacea, stabilitatea și dezvoltarea regională”, a spus purtătorul de cuvânt, Xavier Chang.

În timpul unui summit virtual cu Biden de săptămâna trecută , liderul Chinei, Xi Jinping, a declarat că Beijingul nu va avea „nicio alternativă decât să ia măsuri drastice” dacă „liniile roșii” le-ar fi depășite.

Ultima oră
20:15 - Restricțiile din Capitală, prelungite până pe 8 decembrie: Masca rămâne obligatorie / La ceremoniile de 1 Decembrie pot participa doar persoane vaccinate sau trecute prin boală (DOCUMENT)
19:40 - Testare pentru toate persoanele care sosesc în Marea Britanie. Condițiile de intrare în țară, înăsprite după depistarea unor infectări cu varianta Omicron
18:52 - Viktor Orban, scrisoare de felicitare pentru Nicolae Ciucă: Pandemia a arătat că Ungaria și România pot conta întotdeauna una pe cealaltă / Premierul ungar, încântat de prezența UDMR la guvernare
18:32 - Circa 62.000 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore. Peste 7,71 milioane au primit măcar o doză în cele 11 luni scurse de la debutul campaniei
18:14 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 28 noiembrie – 4 decembrie. În această perioadă, puterea e a celor echilibrați și cu forță sufletească (VIDEO)
17:07 - Metrorex, informații despre circulația metroului din București în perioada 27 noiembrie – 1 decembrie
16:57 - Adriana Pistol (CNSCBT): În România există șapte laboratoare care efectuează secvențieri. Spitalel Covid, alertate să recolteze probe pentru depistarea variantei Omicron (VIDEO)
16:30 - Marea Britanie a depistat două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană, așa-numita variantă Omicron
16:26 - Joe Biden plănuiește să discute cu Volodimir Zelenski și Vladimir Putin despre comasarea trupelor ruse la frontierele Ucrainei
16:16 - Virgil Popescu: IMM-urile să înceapă depunerea cererilor pentru compensarea facturilor la electricitate și gaze