China: Iod radioactiv a fost detectat pe plantaţiile de spanac

China: Iod radioactiv a fost detectat pe plantaţiile de spanac
Particule foarte mici de iod radioactiv 131 au fost descoperite pe plantaţiile de spanac din Beijing, Tianjin şi Henan, potrivit unui comunicat publicat miercuri de Ministerul chinez al Sănătăţii, scrie China...

Particule foarte mici de iod radioactiv 131 au fost descoperite pe plantaţiile de spanac din Beijing, Tianjin şi Henan, potrivit unui comunicat publicat miercuri de Ministerul chinez al Sănătăţii, scrie China Daily.

“S-a dovedit că spălând spanacul cu apă, se pot îndepărta particulele radioactive”, a spus ministrul Sănătăţii.

Potrivit oficialilor, ploile recente din aceste zone au eliberat iodul radioactiv din aer, pe pământ, şi în acest fel, materialele radioactive au ajuns pe suprafaţa spanacului.

“Aceste cantităţi de materiale radioactive, descoperite în mâncare, nu vor pune în periciol sănătatea oamenilor, şi nu este nevoie să luăm măsuri de protecţie împotriva contaminării”, se arată în comunicat.

Acesta este primul caz de legume chinezeşti contaminate cu radiaţii de la accidentul de la centrala nucleară Fukushima, generat de un seism urmat de tsunami la 11 martie, în nord-estul Japoniei.