China rupe colaborarea cu SUA în mai multe domenii / Avioanele militare chineze au traversat linia mediană a strâmtorii Taiwan

China rupe colaborarea cu SUA în mai multe domenii / Avioanele militare chineze au traversat linia mediană a strâmtorii Taiwan
Avioane militare chineze. Foto: Hepta - DPA Images / Stringer

China a anunțat, vineri, că nu va mai colabora cu Statele Unite în mai multe domenii. Decizia vine după vizita lui Nancy Pelosi, șefa Camerei Reprezentanților a SUA, în Taiwan, vizită care a atras furia Beijingului. De altfel, tot din acest motiv, China a anunțat și sancțiuni împotriva lui Pelosi și a membrilor apropiați ai familiei.

În paralel, chinezi au început exerciții militare „importante”, cu muniție reală, în apele teritoriale și spațiul aerian al Taiwanului, înconjurând practic insula.

Joi și vineri, forțele chineze au traversat linia mediană a strâmtorii Taiwan. O sursă din Taiwan a declarat pentru Reuters că aproximativ 10 nave ale marinei chineze au traversat linia mediană și au staționat în zonă vineri, iar circa 20 de avioane militare chineze au traversat-o pentru scurtă vreme.

Postul B1 TV va difuza, în premieră și în exclusivitate în România, documentarul ”SUA versus China: Război în Taiwan?”, duminică, de la ora 16:00.

China sistează colaborarea cu Statele Unite în mai multe domenii

Beijingul a transmis că sistează consultările cu americanii pe mai multe domenii: securitatea militară maritimă, asistența judiciară penală, repatrierea imigranților ilegali, criminalitate transfrontalieră, politici antidrog și schimbări climatice.

De asemenea, Beijingul a suspendat mecanismul de consultare între șefii militari chinezi și americani, informează XinHua.

Reacția americanilor la deciziile Chinei

Casa Albă a transmis că l-a convocat pe ambasadorul chinez la Washington, pentru a condamna escaladarea acțiunilor împotriva Taiwanului și pentru a reitera că SUA nu vor o criză în regiune.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că lansările de rachete chineze în jurul Taiwanului reprezintă o acţiune nejustificată şi disproporţionată.

El a mai spus că SUA sunt profund îngrijorate de situația legată de Taiwan dar, în același timp, nu se vor lăsa provocate de China.

Referitor la exercițiile militare ale chinezilor, Blinken a spus: „China a ales să utilizeze vizita doamnei Pelosi ca pretext. Realitatea e că vizita sa a fost paşnică și nu există nicio justificare pentru acest răspuns militar extrem, disproporţionat şi care alimentează escaladarea. Noi am anticipat această reacție”.

Urmăriți B1TV.ro și pe