FOTO / VIDEO. Nancy Pelosi a sfidat amenințările Chinei și a ajuns în Taiwan. E prima vizită efectuată pe insulă de un președinte al Camerei Reprezentanților din SUA după 1997. Prima declarație după sosire

FOTO / VIDEO. Nancy Pelosi a sfidat amenințările Chinei și a ajuns în Taiwan. E prima vizită efectuată pe insulă de un președinte al Camerei Reprezentanților din SUA după 1997. Prima declarație după sosire
Nancy Pelosi a devenit primul președinte al Camerei Reprezentanților care merge în Taiwan după anul 1997. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Michael Brochstein

Președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a aterizat marți în Taiwan, la ora locală 22:40. Vizita, care nu fusese anunțată oficial când a fost prezentat programul turneului început luni în Asia-Pacific, va înfuria China și va înrăutăți relațiile deja deteriorate dintre cele mai mari puteri globale, transmite El Pais.

Nancy Pelosi: Vizita onorează angajamentul de neclintit al Americii de a susține democrația vibrantă a Taiwanului

Nancy Pelosi, al treilea om în linia de succesiune la președinția SUA, a făcut o primă declarație după sosire, pe pagina sa de Twitter: „Vizita delegației noastre în Taiwan onorează angajamentul de neclintit al Americii de a susține Democrația vibrantă a Taiwanului. Discuția noastră cu conducerea Taiwanului reafirmă susținerea noastră pentru partenerul nostru și promovează interesele noastre comune, inclusiv promovarea unei regiuni Indo-Pacifice libere și deschise”.

Democrata Nancy Pelosi a devenit astfel primul președinte al Camerei Reprezentanților din SUA care merge în Taiwan după 1997, când insula a fost vizitată de republicanul Newt Gingrich.

Beijingul, care revendică insula autoguvernată, îndemnase SUA să respecte „principiul o singură China” și spunea că vizita ar fi „o ingerință flagrantă” în afacerile sale interne. Partea chineză a transmis mai multe avertismente, inclusiv unul cu tentă militară, spunând că armata chineză „nu va sta cu mâinile în sân”.

De altfel, chiar marți, înainte ca democrata americană să ajungă pe insulă, mai multe avioane de război chineze au survolat zona aflată în apropierea liniei mediane din Strâmtoarea Taiwan, potrivit Reuters. Tot astăzi, ministrul chinez al afacerilor externe le-a transmis politicienilor americani „să nu se joace cu focul” în privința Taiwanului, un mesaj similar cu cel exprimat de Xi Jinping în convorbirea telefonică pe care a purtat-o cu Joe Biden săptămâna trecută.

În contextul amenințărilor lansate de China, Casa Albă spunea luni că SUA nu se va lăsa intimidată și că Nancy Pelosi este cea care trebuie să decidă dacă merge sau nu, având în vedere că deține președinția Camerei Reprezentanților, iar în interiorul guvernului american există o separație a puterilor. Marina militară a desfășurat patru nave de război la est de Taiwan.

„Nu vom mușca momeala și nu ne vom angaja în zăngănitul armelor. În același timp, nu ne vom lăsa intimidați (…). Președinta (Camerei Reprezentanților, n.r.) are dreptul să viziteze Taiwanul, iar președintele Camerei a mai vizitat Taiwanul înainte, fără incidente, așa cum au făcut-o mulți membri ai Congresului, inclusiv în acest an”, a explicat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, în fața reporterilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe