Cine este Evgheni Muraev, indicat de Marea Britanie drept posibil candidat al Rusiei pentru o schimbare de regim în Ucraina. Moscova, acuzată că vrea să instaleze un guvern pro-rus la Kiev

Cine este Evgheni Muraev, indicat de Marea Britanie drept posibil candidat al Rusiei pentru o schimbare de regim în Ucraina. Moscova, acuzată că vrea să instaleze un guvern pro-rus la Kiev
Foto: Facebook @ Yevgeniy Murayev

Marea Britanie a acuzat Kremlinul că dorește să instaleze un lider pro-rus în Ucraina. Potrivit Londrei, ofițerii ruși de informații au fost în contact cu foști politicieni ucraineni, ca parte din planurile pentru o eventuală ofensivă militară. Autoritățile britanice au mers și mai departe și, într-un gest aparent neobișnuit, l-au indicat pe fostul parlamentar ucrainean Evgheni Muraev drept posibil candidat al Moscovei.

Evgheni Muraev, indicat de Marea Britanie drept posibil candidat al Rusiei pentru o schimbare de regim în Ucraina

Majoritatea ucrainenilor nu mai auziseră de Evgheni Muraev din toamna trecută, când fostul parlamentar pro-rus al Ucrainei afișa la Kiev un banner cu mesajul „Acesta este tărâmul nostru!”, banner ce avea să fie dat jos la puține ore distanță – un alt semn al popularității scăzute de care se bucură acesta.

Muraev părea predestinat să rămână într-un con de umbră, însă situația avea să se schimbe sâmbătă, când Marea Britanie a avertizat că el ar putea fi omul care să conducă un guvern-marionetă în Ucraina ca parte din planul Rusiei de a schimba regimul de la Kiev, transmite Financial Times.

Acuzațiile britanice, pentru care Londra nu a oferit explicații și care au fost respinse de Moscova, au stârnit reacții diverse, inclusiv din partea lui Evgheni Muraiev. Acesta a publicat o fotografie editată în care fața sa apare pe corpul lui James Bond cu mesajul „o întrebare pentru Mr. Bean”.

Născut la Harkov, Muraiev l-a ajutat pe fostul premier Mykola Azarov să scape peste graniță în Federația Rusă în 2014, după revoluția care l-a îndepărtat pe liderul pro-rus Viktor Ianukovici de la Kiev.

Muraev a rămas în Ucraina ca parlamentar din partidul care a succedat formațiunea lui Viktor Ianukovici. În anul 2018 avea să fie plasat sub sancțiuni de Federația Rusă – o mișcare pe care a pus-o pe seama unui conflict cu Viktor Medvedchuk, un apropiat al lui Vladimir Putin și principalul aliat politic al Kremlinului în Ucraina.

Evgheni Muraev, care deține cea mai mare stație TV din Ucraina, a fost unul dintre cei trei candidați pro-ruși de la alegerile prezidențiale din 2019, însă s-a retras din cursă cu doar o săptămână înainte de vot.

În ultimele luni a început să își pregătească revenirea în prim-plan, în condițiile în care Viktor Medvedchuk a fost plasat sub arest la domiciliu, un eveniment care poate că l-a transformat în intermediarul preferat al Kremlinului, spune Oleksandr Danylyuk, fost șef al Consiliului ucrainean de securitate națională.

Potrivit Reuters, Muraev promovează idei apropiate de discursul Rusiei în ceea ce privește Ucraina. Spre exemplu, el consideră că protestele Euromaidan au fost mai degrabă o lovitură de stat sprijinită de Occident.

În plus, fostul parlamentar ucrainean a vorbit despre războiul din Donbas ca despre un conflict intern între guvern și rebeli – în schimb, Ucraina și Occidentul îl văd drept un conflict între armata ucraineană și forțe sprijinite de Rusia.

Urmăriți B1TV.ro și pe