Cine este Marco Cavaleri, şeful strategiei de vaccinare de la EMA, care a legat direct vaccinul AstraZeneca de tromboze

Cine este Marco Cavaleri, şeful strategiei de vaccinare de la EMA, care a legat direct vaccinul AstraZeneca de tromboze
FOTO: Hepta.ro

Marco Cavaleri, șeful strategiei de vaccinare la Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a confirmat existența unei „legături” între vaccinul AstraZeneca șicazurile de trombozăobservate după administrarea acestuia.

Posibilă legătură între vaccinul AstraZeneca și cazurile de tromboă, confirmate de un oficial EMA

„În opinia mea, putem spune acum, este clar că există o legătură cu vaccinul. Ce cauzează această reacție, totuși, nu știm încă„, spune „Pentru a rezuma, în următoarele ore vom spune că există un link, dar trebuie totuși să înțelegem cum se întâmplă”, precizat el, în timp ce EMA se va întâlni pe dosar în perioada 6-9 aprilie.

Încercăm să obținem o imagine precisă a ceea ce se întâmplă, să definim exact acest sindrom datorat vaccinului (…) Dintre persoanele vaccinate, există un număr de cazuri de tromboză cerebrală la tineri mai mare decât ceea ce am face Asteapta. Va trebui sa spunem„, a spus el din nou.

Marco este șeful biroului, amenințările privind sănătatea biologică și strategia vaccinurilor. El este președintele grupului de lucru EMA privind pandemia de COVID și responsabil pentru activitățile EMA pentru agenții patogeni emergenți.

Marco Cavaleri este farmacolog, a petrecut câțiva ani în industrie în cercetare și dezvoltare, în principal în domeniul antiinfecțioase care acoperă diferite poziții în dezvoltarea preclinică și clinică.

În 2005 s-a alăturat EMA în calitate de administrator științific în sectorul de consiliere științifică și medicamente, fiind în special responsabil cu procedurile de consiliere științifică anti-infecțioase și vaccinuri.

În 2009 a fost numit șef al secției pentru antiinfecțioase și vaccinuri din sectorul siguranță și eficacitate, Unitatea de dezvoltare și evaluare a medicamentelor umane.

Poziția companiei AstraZeneca în acest scandal

CompaniaAstraZenecaAB le-a transmis un mesaj profesioniștilor din domeniul sănătății, cărora le-a semnalat mai multe informații referitoare la riscul de trombocitopenie și de tulburări de coagulare – de comun acord cu Agenția Europeană a Medicamentului și Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România.

Potrivitstiripesurse.ro, elementele semnalate sunt următoarele:

  • COVID-19 VaccineAstraZeneca: beneficiile depășesc riscurile, cu toate că o posibilă legătură cu cazuri foarte rare de cheaguri sanguine asociate cu număr scăzut de trombocite nu poate fi exclusă.
  • După vaccinarea cu COVID-19 VaccineAstraZeneca, a fost observată foarte rar, o asociere de tromboză cu trombocitopenie, în unele cazuri însoțite de sângerare.
  • Profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să fie atenți la semnele și simptomele tromboembolismului și ale trombocitopeniei.
  • Persoanele vaccinate trebuie instruite să solicite asistență medicală imediată în cazul în care, după vaccinare, prezintă simptome precum: dificultăți de respirație, dureri toracice, tumefiere la nivelul, membrelor inferioare, dureri abdominale persistente. De asemenea, orice persoană care, după vaccinare, prezintă simptome neurologice, inclusiv cefalee severă sau persistentă sau vedere încețoșată, sau care prezintă echimoze (peteșii) în afara locului de administrare a vaccinului după câteva zile, trebuie să solicite imediat asistență medicală.