Colaborare spațială între SUA și Japonia: primul astronaut japonez poate ajunge pe Lună

Colaborare spațială între SUA și Japonia: primul astronaut japonez poate ajunge pe Lună
Foto: Pixabay

Luni Statele Unite și Japonia au anunțat că intenționează să trimită primul astronaut japonez pe Lună. Calendarul nu a fost fixat, dar decizia simbolizeză întărirea cooperării dintre cele două state în domeniul spaţial, scrie Le Figaro.

„Sunt încântat că un prim astronaut japonez ni se va alătura pentru misiunea pe suprafaţa lunară în cadrul programului Artemis” al NASA, agenţia spaţială americană, a declarat preşedintele american Joe Biden la Tokyo.

Care este scopul programului

Acest program rezidă în relansarea zborurilor cu echipaj uman către Lună şi în lecţii de învăţare, care ar servi, în special, pentru o expediţie umană pe Marte pe termen lung.

Joe Bieden s-a arărat entuziasmat de această colaborare cu Japonia. Acțiunile comune se vor concentra și pe proiectul Lunar Gateway, o viitoare staţie pe orbită în jurul Lunii.

Până acum, doar astronauții americani au pășit pe Lună. Anterior, Japonia avea drept obiectiv realizarea unei misiuni lunare cu echipaj uman până în anul 2030. Însă, propriul program spațial era axat pe lansarea de sateliți și sonde.  Mai mulţi astronauţi japonezi au rămas deja la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS).

Jaxa, agenția spațială japoneză ncearcă să-şi reînnoiască şi să-şi diversifice efectivele. Prima sa campanie de recrutare a astronauților în devenire, căutând în special femei, a fost lansată în anul 2021.

Urmăriți B1TV.ro și pe