Concluziile discuției dintre Macron și Xi Jinping: China susține aplicarea Acordului de la Minsk

Concluziile discuției dintre Macron și Xi Jinping: China susține aplicarea Acordului de la Minsk
Concluziile discuției dintre Macron și Xi Jinping: Rusia trebuie să respecte Tratatul de la Minsk / Foto: Livemint

Macron şi Xi Jinping au evidenţiat „necesitatea continuării eforturilor în favoarea reducerii tensiunilor şi a rezolvării prin dialog a crizei” dintre Rusia şi Ucraina, a anunțat Administrația Prezidențială a Franței, după convorbirea dintre cei doi preşedinţi.

„Preşedintele Chinei a salutat acţiunile Franţei şi Germaniei în Formatul Normandia şi a reafirmat susţinerea deplină pentru aplicarea Acordului de la Minsk”, a mai precizat Preşedinţia Franţei, conform cotidianului Le Figaro.

Liderul Franței a pledat pentru „reechilibrarea relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi China în sensul unei mai mari reciprocităţi, mai ales în materie de schimburi comerciale”.

Totodată, Emmanuel Macron l-a încurajat pe Xi Jinping „să anuleze sancţiunile aplicate împotriva Lituaniei şi să rezolve prin dialog revendicările”

Necesitatea intensificării eforturilor pentru un acord nuclear cu Iranul

Președintele francez Emmanuel Macron și președintele Chinei Xi Jinping au convenit miercuri asupra necesității de a-și intensifica eforturile comune pentru a ajunge la un acord nuclear cu Iranul, transmite Reuters.

Secretarul Consiliului Suprem de Securitate Națională al Iranului a declarat că acordul nuclear din 2015 dintre Iran și puterile mondiale a devenit o „cochilie goală”.

Lideri ai Iranului și marile puteri mondiale se află în prezent la Viena pentru a reînvia acordul nuclear pe care fostul președinte SUA, Donald Trump, l-a rupt în 2018, impunând sancțiuni paralizante asupra economiei Iranului.

Rusia, China și Iran vor desfășura manevre navale comune

Luna trecută, Ministerul rus al Apărării anunța că Rusia, China și Iran vor desfășura manevre comune în acest an.

„Grupul naval al Flotei Pacificului alcătuit din crucișătorul de rachete Varyag al Ordinului Gărzilor Nakhimov, nava de război antisubmarin Admiral Tributs și petrolierilor Boris Butoma a ancorat în rada portului Chabahar din Republica Islamică Iran.

În port, delegația oficială a Marinei Ruse va participa la o conferință de planificare privind organizarea de exerciții navale comune ale navelor de luptă din Rusia, Iran și China”, a informat biroul de presă al Flotei Pacificului.

Forța operativă navală a Flotei Pacificului a plecat de la Vladivostok încă de la finalul anului 2021.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
01:22 - Stelian Tănase, despre cum ajută occidentalii Ucraina: Sunt buni de gură, birocrația se mișcă a dracului de greu. Macron nu e Macron, e Micron, un papagal care nu înțelege că Putin vrea refacerea Imperiului Rus (VIDEO)
00:34 - Stelian Tănase: Știu pe surse că e o decizie și la PNL, și la PSD ca, înainte cu un an de alegeri, să rupă coaliția. La unul din cele două partide au hotărât deja să plece (VIDEO)
23:52 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Ce trebuie să facem când suntem ținta unui atac energetic (VIDEO)
23:22 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Tipuri de atacuri energetice și cum se manifestă ele (VIDEO)
22:54 - Anunț surprinzător din Ungaria: Digi Sport 1, 2 și 3 nu vor mai fi disponibile de la 1 iulie
22:37 - Stelian Tănase: PNL așteaptă tot de la Cotroceni. Dacă Iohannis doarme, și siesta la el e o religie, nu se întâmplă nimic / Pe sub masă, PNL și PSD se înțeleg perfect, își impart prada (VIDEO)
22:01 - Ştefan Petreuş, din grupul Frații Petreuș, a murit la 82 de ani. „Ne rămân muzica lor excepţională şi dragostea lor pentru folclorul maramureşean” (VIDEO)
21:36 - Emilia Șercan: Nicolae Ciucă a reușit în instanță să blocheze analiza tezei sale de doctorat. Și-a făcut astfel un mare deserviciu, căci ne-a confirmat tuturor că teza e plagiată (VIDEO)
21:20 - Cacealma rusească: primarii occidentali au vorbit cu un fake al primarului din Kiev
21:03 - Dieta-minune: Cum a reușit Nicoleta Luciu să slăbească 35 de kilograme în doar două luni