Concluziile întâlnirii Scholz-Zelenski: Cancelarul Germaniei nu spune nimic clar referitor la Nord Stream 2/ Ucraina rămâne cu gândul la aderarea în NATO, dar nu face din asta un „scop absolut” (VIDEO)

Concluziile întâlnirii Scholz-Zelenski: Cancelarul Germaniei nu spune nimic clar referitor la Nord Stream 2/ Ucraina rămâne cu gândul la aderarea în NATO, dar nu face din asta un „scop absolut” (VIDEO)
Concluziile întâlnirii Scholz-Zelenski: Cancelarul Germaniei nu spune nimic clar referitor la Nord Stream 2/ Ucraina nu dă înapoi și rămâne cu gândul la aderarea în NATO FOTO: Hepta- DPA Images / Kay Nietfeld

Întâlnirea cancelarului german Olaf Scholz cu președintele Ucrainei Volodymyr Zelensky a decurs în totalitate conform așteptărilor, anunță BBC.

În ciuda solicitărilor continue ale Kievului, nu vor exista arme germane letale pentru Ucraina – dar vor aceștia vor primi bani.

Scholz a subliniat că țara sa este cel mai mare donator de sprijin financiar din lume pentru Ucraina și a promis că va accelera unele plăți.

În ceea ce privește sancțiunile, el a spus că aliații occidentali au un pachet de măsuri gata de pus în practică dacă Rusia ar invada Ucraina, dar nu va fi atras de detalii.

Spre iritația multor aliați, Scholz evită să rostească cuvintele „Nord Stream 2” cu voce tare în aceste zile.

Zelenski: Apartenența la NATO nu este scopul absolut

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că țara sa va continua să caute aderarea la NATO, în ciuda opoziției și șantajului Rusiei.

„Mulți jurnalişti și mulți lideri sugerează că Ucraina este posibil să nu-și asume riscuri, să nu ridice în mod constant problema viitoarei aderări la alianță, deoarece aceste riscuri sunt asociate cu reacția Federației Ruse”.

„Cred că ar trebui să continuăm pe calea pe care am ales-o. (…) Cu toate acestea, pentru  noi, apartenența la NATO nu este scopul absolut”, a declarat acesta.


Pe aceeași temă de discuție, Scholz a declarat că: Aderarea Ucrainei nu este pe agenda NATO. (…) Calitatea de membru (n.r. a Ucrainei) nu este chiar în discuție acum. Ciudat că Rusia face din asta subiectul unor probleme politice majore”.

Comentariile vin după ce ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie a dat înapoi la comentariile anterioare pe care le-a făcut la BBC, unde a spus că Ucraina este dispusă să fie „flexibilă” în ceea ce privește ambiția de a se alătura NATO.

Deși nu a pronunțat numele gazoductului Nord Steam 2, Scholz a amenințat cu sancțiuni

Cancelarul german Olaf Scholz spune că se așteaptă ca Rusia să depună eforturi serioase pentru a reduce tensiunile cu Ucraina, adăugând că Germania și aliații săi occidentali sunt pregătiți pentru un dialog serios cu Moscova asupra securității europene.

Scholz spune că nu există „nicio justificare rezonabilă” pentru consolidarea armatei ruse la granițele Ucrainei și îndeamnă Moscova „să accepte ofertele existente de dialog”.

El adaugă că Germania și alte națiuni occidentale sunt gata să impună „sancțiuni foarte ample și eficiente” în cazul oricărei incursiuni rusești în Ucraina.

Scholz a declarat, de asemenea, că „nicio altă țară nu a susținut Ucraina atât de mult financiar ca Germania”, iar Berlinul va oferi țării un alt credit de 150 de milioane de euro (125 de milioane de lire sterline).


Scholz a declarat inclusiv că „Securitatea Ucrainei înseamnă securitatea întregii Europe”.

Urmăriți B1TV.ro și pe