Configuraţia finală a Congresului din SUA va fi cunoscută abia în decembrie – din cauza celor întâmplate în Georgia

Configuraţia finală a Congresului din SUA va fi cunoscută abia în decembrie - din cauza celor întâmplate în Georgia
Configuraţia finală a Congresului din SUA va fi cunoscută abia în decembrie din cauza celor întâmplate în Georgia, sursă foto: captură YT

Republicanii au înregistrat câştiguri modeste la alegerile de la jumătatea mandatului din SUA, iar democraţii au avut rezultate mai bune decât cele preconizate, însă configuraţia exactă a noului Congres american va fi cunoscută abia în decembrie, potrivit Știrileprotv.

Bătălie strânsă în Georgia

Motivul este că democratul Raphael Warnock şi republicanul Herschel Walker trebuie să se confrunte într-un al doilea tur pentru locul din Senat al statului Georgia, arată cele mai recente proiecţii ale institutului Edison Research.

Potrivit legislaţiei din Georgia, dacă scorul electoral este extrem de strâns şi niciun candidat nu primeşte mai mult de 50% din voturi, se organizează o a doua rundă de alegeri peste patru săptămâni, adică în 6 decembrie.

Asta înseamnă că ar putea trece săptămâni până când câştigătorul cursei din Georgia pentru Senat va fi cunoscut, ceea ce ar putea lăsa în incertitudine cine va deţine majoritatea în Senat, cu excepţia cazului în care democraţii vor reuşi să-şi învingă rivalii republicani din Nevada şi Arizona.

Senatul SUA are 100 de locuri, care în prezent sunt împărţite în mod egal între democraţi şi republicani. Diferenţa, pentru o majoritate democrată, o face vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, care este şi preşedintele Senatului.

Mandatul senatorilor americani este de şase ani, iar la alegerile de la mijlocul mandatului prezidenţiale se reînnoiesc o treime din aceste mandate.

La scrutinul din 8 noiembrie au fost în joc 35 de mandate. Raportul de forţe, potrivit rezultatelor de la alegeri valabile până în prezent, arată că raportul de forţe în Senat continuă să fie aproape egal: 48 de mandate au democraţii, 49 republicanii.

Republicanii ar mai avea nevoie de două mandate ca să dețină majoritatea

Ar mai fi nevoie de două mandate revendicate de republicani pentru ca ei să deţină majoritatea. Unul dintre aceste mandate este disputat în Georgia în turul al doilea din 6 decembrie.

Însă un succes remarcabil al democraţilor în lupta pentru controlul Senatului este victoria obţinută în Pennsylvania, stat în care mandatul de senator aparţinuse unui republican.

Aici, democratul John Fetterman l-a învins pe celebrul chirurg republican Mehmet Oz („Dr. Oz”) şi şi a sporit şansele partidului său de a avea controlul Senatului.

În Camera Reprezentanţilor, chiar şi o majoritate redusă, care pare asigurată, le va permite republicanilor să-i pună piedici preşedintelui democrat Joe Biden, blocându-i, în ultimii doi ani de mandat, iniţiativele legislative şi putând lansa eventuale anchete ce i-ar putea dăuna din punct de vedere politic.

Cu toate acestea, republicanii s-au dovedit că sunt departe de succesul covârşitor al ”valului roşu” pe care îl preconizau.

Rezultatele par să arate că alegătorii îl pedepsesc pe Biden pentru economia lovită de inflaţie în creştere, dar atacă în acelaşi timp eforturile republicane de a interzice avortul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
11:06 - Ce legătură există între România și cutremurul din Turcia: România stă cel mai prost din Europa la asigurările împotriva dezastrelor, daunele ar ajunge la miliarde de euro
11:03 - Acuzații de plagiat la vârful politicii austriece: „A copiat pagini întregi, fără citate!”
10:47 - Femeie reținută de DNA Timișoara: Ea ar fi cerut aproape 100.000 de euro după ce a pretins că are influență asupra mai multor persoane, inclusiv asupra unui europarlamentar, și poate rezolva mai multe angajări
10:43 - Târgoviște: un bărbat este căutat de polițiști, după ce a furat două capace de oglinzi retrovizoare dintr-o parcare
10:33 - După soarele de la Dubai, Halep s-a bucurat de zăpadă alături de o apreciată saxofonistă
10:26 - Kievul spune că există semnale că Moscova pregătește o nouă ofensivă. Probabilitatea repetării scenariului din februarie 2022
10:25 - Bancnotele euro care vor dispărea din circulație după ce autoritățile au constatat că sunt uşor de falsificat
10:20 - Argentina, devenită „noul Miami” al rușilor: zilnic vin cel puțin 30 de femei însărcinate și bogate pentru a naște. De ce se întâmplă asta
10:04 - Ninsorile și ploile complică misiunile de salvare a victimelor cutremurului dar și circulația în anumite zone din Turcia
09:57 - Rareş Bogdan cere Ministerului Finanţelor să vină cu explicații în cazul OMV Petrom, „altfel părem o ţară bananieră”: „Un om care are un chioşc, dacă nu plăteşte taxă, automat Fiscul îi blochează conturile”