Conflictul de la granița dintre Kârgâzstan și Tadjikistan ia amploare, s-a reclamat utilizarea de armament greu

Conflictul de la granița dintre Kârgâzstan și Tadjikistan ia amploare, s-a reclamat utilizarea de armament greu
Kârgâzstanul și Tadjikistanul, ambele foste republici sovietice, găzduiesc baze militare rusești și au legături strânse cu Moscova.

Oficiali din cadrul pazei de frontieră din Kârgâzstan au acuzat forțele tadjice că au deschis focul asupra mai multor avanposturi ale sale, într-o escaladare a tensiunilor la două zile după o scurtă confruntare între cele două națiuni din Asia Centrală, anunță Reuters.

Forțele din Tadjikistan ar fi folosit tancuri, transportoare blindate de personal și mortiere

Poliția de frontieră a declarat că forțele kârgâze au ripostat vineri dimineață, în timp ce confruntările au avut loc pe toată lungimea frontierei, adăugând că forțele tadjice au folosit tancuri, transportoare blindate de personal și mortiere.

La rândul său, Tadjikistanul a acuzat forțele kârgâze că au bombardat unul dintre avanposturile sale și șapte sate cu „armament greu”. Un civil a fost ucis și trei răniți, au declarat autoritățile din orașul tadjik Isfara.

Președintele din Kârgâstan Sadyr Japarov și președintele din Tadjikistan Emomali Rahmon participă la un summit regional de securitate în Uzbekistan și au apărut, alături de o serie de alți lideri, într-o fotografie de grup pentru Organizația de Cooperare de la Shanghai (OCS) la un dineu de gală, joi.

Kârgâzstanul și Tadjikistanul, ambele foste republici sovietice, găzduiesc baze militare rusești și au legături strânse cu Moscova. Președintele rus Vladimir Putin participă, de asemenea, la summitul de la Samarkand.

Încăierările de la graniță sunt frecvente și, de obicei, sunt rezolvate rapid, deși anul trecut aproape că au dus la un război total. Cea mai recentă izbucnire a ostilităților are loc pe fondul războiului din Ucraina, precum și a reluării luptelor între Azerbaidjan și Armenia.

Miercuri, Rusia a cerut celor două țări să ia măsuri urgente pentru a ține sub control situația de la frontieră.

Urmăriți B1TV.ro și pe