COP26: Danemarca va renunța la exploatarea petrolieră. Tot mai multe state se alătură inițiativei

COP26: Danemarca va renunța la exploatarea petrolieră. Tot mai multe state se alătură inițiativei
Source: Pixabay

Ajuns la Glasgow săptămâna trecută, ministrul danez al Climei, Dan Jorgensen, a subliniat că acordul internațional de eliminare treptată a petrolului și gazelor naturale pe care l-a condus nu a fost o simplă vorbă. „Când vorbesc cu oameni de știință, cetățeni și activiști, toți își doresc un lucru mai mult decât orice altceva: acțiune îndrăzneață și tangibilă”, a spus Jorgensen. „Asta este ceea ce Beyond Oil and Gas Alliance este aici pentru a oferi.”

Lansată de Danemarca și Costa Rica în septembrie, Alianța Beyond Oil and Gas (BOGA) a adăugat Franța, Groenlanda, Irlanda, Quebec, Suedia și Țara Galilor ca membri pe 11 noiembrie. Grupul constituie unul dintre primele acorduri diplomatice internaționale care au redus surse titulare de emisii, participanții fiind de acord să înceteze licențele noi pentru producția de petrol și gaze; guvernele se pot alătura, de asemenea, într-un statut de nivel inferior, cu angajamente mai blânde, arată publicația TIME.

Încălzirea globală va fi limitată la 1,5 grade Celsius

Dintr-un unghi, numărul limitat de membri ai BOGA este încă un semn al cât de gravă a devenit situația climatică. Lumea va avea o șansă decentă să limiteze încălzirea la 1,5°C în lipsa unor noi investiții în producția de petrol și gaze naturale, conform Agenției Internaționale pentru Energie.

Însă marea majoritate a țărilor, inclusiv liderii auto-proclamați în domeniul climei, precum SUA și Marea Britanie, nu sunt dispuse să accepte concluziile pe care le cere știința, spunând că alte considerente au în continuare prioritate crizei climatice.

„Sperăm că acest lucru îi poate inspira pe alții”

Jorgensen, ministrul danez, a recunoscut că BOGA nu merge suficient de departe. Dar pentru el și pentru alți lideri climatici care își au speranța în acorduri internaționale care să reducă schimbările climatice fulgerătoare, lipsa acordului de reduceri directe a emisiilor nu este întreaga poveste. „Sperăm că acest lucru îi poate inspira pe alții – poate chiar să pună presiune asupra altora”, spune Jorgensen. „Aici, la COP din Glasgow, a stabilit o agendă, iar mulți lideri din țări importante au fost forțați să ia o poziție în acest sens și să intre în această conversație.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
18:42 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. Horoscopul chinezesc în Luna Câinelui sub element Metal Yang. Predicțiile pentru fiecare zodie (VIDEO)
18:02 - George Simion i-ar fi tăiat microfonul Dianei Șoșoacă la protestul din Piața Victoriei. Senatoarea s-a înfuriat: „Ăsta e Simion. Trădătorul. Și-a bătut joc de AUR. Rușine!” (GALERIE FOTO)
17:45 - Un bărbat a murit după ce un bolovan s-a prăbușit pe mașina sa în Defileul Jiului
17:28 - Al cincilea mesaj Ro-Alert pentru locuitorii din Roșia Montană: Evacuarea preventivă, imperativ necesară pentru protejarea vieții dumneavoastră. Există pericolul ca barajul Tăul Mare să cedeze
17:13 - UPDATE: Incendiu în incinta Ocolului Silvic Măneciu. Suprafața afectată, aproximativ 1.000 de metri pătrați. Se acționează și pentru protejarea unui depozit de carburanți
17:00 - VIDEO. Un fost fotbalist din Liga 1 a fost pe teren la dezastrul din Indonezia: „Unii suporteri au încercat să vină după noi la cabine. Din ce știu, au murit 200 de fani și doi polițiști”
16:24 - Doi bărbați au fost împușcați într-un târg din județul Bacău. Scandalul a început de la prețul de la prețul strugurilor, spun polițiștii
15:10 - Primele imagini cu armata ucraineană intrând victorioasă în Lîman. A fost a lui Putin o zi
15:09 - Centrul Bucureștiului este blocat de protestatarii care îi susțin pe George Simion și pe Diana Șoșoacă (GALERIE FOTO)
14:53 - Alexandru Arșinel a fost înmormântat în aplauzele celor care l-au iubit