COP26: David Attenborough, mesaj dur la adresa națiunilor bogate: „Cei care au făcut cel mai puțin pentru a provoca această problemă sunt cei mai afectați”

COP26: David Attenborough, mesaj dur la adresa națiunilor bogate: „Cei care au făcut cel mai puțin pentru a provoca această problemă sunt cei mai afectați”
David Attenborough

Într-un discurs care a ridicat publicul în picioare, el a spus că soarta generațiilor viitoare trebuie să dea delegaților imboldul „de a rescrie povestea noastră”.

Bătrânul de 95 de ani a avertizat că omenirea este „deja în dificultate” din cauza creșterii nivelului de carbon din atmosferă.

Peste 120 de lideri mondiali sunt la Glasgow pentru summitul de două săptămâni privind viitorul planetei și modul în care emisiile de carbon vor fi eliminate, conform BBC.

Națiunile bogate, direct responsabile pentru aceste evenimente

„Arderea combustibililor fosili, distrugerea naturii, abordarea noastră față de industrie, construcții și învățare, eliberează carbon în atmosferă într-un ritm și o scară fără precedent”, a spus el în cadrul conferinței.

El a criticat, de asemenea, națiunile mai bogate, spunând că aceasta este și o poveste a inegalității și că „cei care au făcut cel mai puțin pentru a provoca această problemă sunt cei mai afectați”.

Naturalistul a spus însă că oamenii sunt „cei mai mari soluționatori de probleme care au existat vreodată pe Pământ” și le-a cerut liderilor să se gândească la generația mai tânără în timp ce lucrează pentru a aborda schimbările climatice.

„Dacă lucrăm separat, suntem o forță puternică pentru a destabiliza planeta noastră, cu siguranță lucrând împreună suntem suficient de puternici pentru a o salva”, a spus el, înainte de a încheia: „În timpul vieții mele am asistat la un declin teribil. În a ta, ai putea și ar trebui să fie martorul unei recuperări minunate.”

Sursa video: BBC

Temperatura medie a crescut cu 2,7 grade Celsius

Conform unui raport publicat de către ONU, planeta se confruntă cu o creștere periculoasă a temperaturii medii cu 2.7 grade Celsius, dacă țările nu reușesc să-și onoreze angajamentele climatice.

Concentrația de dioxid de carbon, cel mai important gaz cu efect de seră, este acum cu 50% mai mare decât la începutul Revoluției Industriale, când se ardeau la foc continuu combustibili fosili, se prezintă, de asemenea, în comunicatul ONU.

Urmăriți B1TV.ro și pe