CORONAVIRUS | Franța: Guvernul va extinde starea de urgență la mai mult de 30 de departamente

CORONAVIRUS | Franța: Guvernul va extinde starea de urgență la mai mult de 30 de departamente
Turnul Eiffel, Paris / Foto: Irina Mina

Guvernul francez va extinde starea de urgență la mai mult de 30 de departamente, potrivit unor surse BFMTV, după ce, sâmbătă, în nouă departamente, inclusiv în Paris, o astfel de măsură a intrat în vigoare, pentru prevenirea răspândirii pandemiei de coronavirus.

Odată cu înființarea unei stări de urgență de sănătate la nivel național, Ministerul Sănătății se gândește acum la nivel departamental, ceea ce este considerat mai relevant odată cu accelerarea circulației virusului.

Până în prezent, nouă metropole sunt deja supuse unor blocaje de noapte între orele 21:00 și 06:00, de sâmbătă, fiind vorba de Paris, Lille, Lyon, Marsilia, Rouen, Grenoble, Saint-Étienne, Montpellier și Toulouse.

Guvernul francez va extinde starea de urgență impusă de Covid-19 la mai mult de 30 de departamente

Rata incidenței, un indicator cheie care înregistrează numărul de cazuri noi pe parcursul a șapte zile la 100.000 de locuitori, este în special în creștere în Clermont-Ferrand (322), Tours (237) sau Nantes (194).

În Eurometropola de la Strasbourg, unde acest indicator este acum aproape de pragul maxim de alertă, rata incidenței „se dublează în fiecare săptămână”, notează Agenția Regională de Sănătate din Grand Est, relatează Agence France-Presse (AFP ).

Conform informațiilor colectate de BFMTV, orașele Clermont-Ferrand, Dijon și Perpignan sunt monitorizate îndeaproape. Regiunile Occitanie și Auvergne-Rhône-Alpes sunt zone cu circulație foarte activă a virusului.

Un fenomen notabil este faptul că orașele mici sau chiar zonele rurale slab populate sunt acum afectate, deși până acum au fost destul de protejate. Aceasta ar fi o consecință în special a schimburilor cu metropole în care sunt adunați elevii care se întorc la părinți în weekend.

Franța a impus starea de urgență pentru a lupta cu al doilea val al pandemiei

Amintim că, în urmă cu o săptămână, președintele francez, Emmanuel Macron, a anunțat că oamenii trebuie să rămână în interior între orele 21:00 – 06:00 în Paris și alte opt regiuni pentru a controla răspândirea rapidă a noului coronavirus de tip SARS-CoV-2 în țară.

De asemenea, a fost declarată o stare de urgență sanitară.

”Carantina va dura patru săptămâni și vom merge la Parlament pentru a o prelungi până la 1 decembrie. Șase săptămâni este timpul care ni se pare util”, a spus șeful statului.

Ultima oră
22:43 - Mutarea momentului în televiziune: Florin Călinescu a semnat cu Prima TV. A fost anunţat oficial
22:28 - Rareș Bogdan: Ludovic Orban a afirmat într-o discuție în Modrogan că nu va sta piatră pe piatră și că nu va fi o bătălie de idei, ci va fi un adevărat război civil pe care o să îl declanșeze (VIDEO)
22:18 - Florin Cîțu: „Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie ultima soluție. Susțin testarea obligatorie pentru unele categorii profesionale, pe cheltuială proprie”
22:07 - Ludovic Orban, despre Florin Cîțu: Eu sunt de 31 de ani în PNL și i-am votat și derogarea ca să candideze, iar lui nici nu i s-a uscat bine cerneala pe adeziune și hotărăște el când și cum iese din politică Ludovic Orban!? Nu îi e rușine un pic!? (VIDEO)
21:50 - Ludovic Orban: „Klaus Iohannis nu poate constituțional și moral să intervină în competiția internă a PNL. Nu e adevărat că relația mea cu președintele s-a răcit”
21:43 - Ludovic Orban: Sunt pregătit să îmi asum răspunderea guvernării / Dacă va exista posibilitatea de a discuta din nou despre portofolii, eu sunt deschis / Nominalizarea miniștrilor e apanajul formațiunilor (VIDEO)
21:34 - Ludovic Orban, despre posibilitatea ca Cioloș să fie numit premier la schimb cu refacerea coaliției: „Asta e o glumă. Partidul cel mai puternic din coaliție dă premierul”
21:20 - Ludovic Orban: „Klaus Iohannis m-a desemnat de trei ori prim-ministru. M-ar fi desemnat și a patra oară dacă la negocierile din coaliție, USR-PLUS m-ar fi preferat pe mine”
21:18 - Ludovic Orban: Noi nu mai avem posibilitatea statutară și legală să oprim Congresul PNL. Nimeni nu va intra în sală dacă nu are certificat verde (VIDEO)
21:08 - Ludovic Orban: „A fost un mandat foarte greu de președinte PNL. Partidul era demoralizat, nu era unit”