CORONAVIRUS | OMS consideră că decizia AstraZeneca de a amâna studiul clinic de fază a 3-a al vaccinului pentru Covid-19 este o trezire la realitate

CORONAVIRUS | OMS consideră că decizia AstraZeneca de a amâna studiul clinic de fază a 3-a al vaccinului pentru Covid-19 este o trezire la realitate
Foto: pixabay.com

Oficialii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au declarat că decizia AstraZeneca de a amâna studiul de fază a treia a vaccinului său experimental Covid-19 din motive de siguranță este un memento că dezvoltarea vaccinului „nu este întotdeauna un drum rapid și drept”.

AstraZeneca a anunțat marți că va suspenda studiul clinic de fază a 3-apentru potențialul său vaccin, pe care îl dezvoltă alături de Universitatea din Oxford, după ce unul dintre participanți a arătat semne ale unei potențiale reacții adverse grave. Compania a declarat pentru CNBC că întârzierea a fost o „acțiune de rutină” ori de câte ori este investigată o boală inexplicabilă.

OMS: Decizia AstraZeneca de a amâna studiul clinic de fază a 3-a al vaccinului pentru SARS-Cov-2, o trezire la realitate

Directorul ştiinţific al OMS, Dr. Soumya Swaminathan, a declarat joi că nu trebuie să fim ”exagerat de dezamăgiţi” de informaţiile referitoare la suspendarea studiului clinic, adăugând că ”aceste lucruri se întâmplă”.

”Există un protocol pentru ceea ce trebuie făcut atunci când se întâmplă ceva. Dacă este un efect secundar uşor, sunt lucruri de făcut. Dacă este o reacţie gravă, aşa cum a fost în acest caz, a fost un efect secundar sever, prin urmare procesul a fost oprit. Şi din nou, aceasta este o procedură normală. Aceasta este o practică clinică bună, deoarece siguranţa este de cea mai mare prioritate în orice studiu clinic”, a spus Swaminathan în timpul unui briefing de presă susţinut la sediul organizaţiei de la Geneva, scrie CNBC.

În timp ce OMS speră ca studiul clinic referitor la vaccin să fie reluat în curând, trebuie să aştepte mai multe informaţii furnizate de un consiliu de monitorizare a datelor şi siguranţei, care va stabili cum să procedeze cu studiul, a spus Swaminathan.

”Cred că acesta este un bun … poate o trezire la realitate sau o lecţie pentru ca toată lumea să recunoască faptul că există urcuşuri şi coborâşuri în cercetare, există urcuşuri şi coborâşuri în dezvoltarea clinică şi trebuie să fim pregătiţi pentru acestea. Sperăm că lucrurile vor putea merge mai departe, dar depinde. Depinde de multe şi trebuie să aşteptăm să vedem detaliile a ceea ce s-a întâmplat de fapt”, a spus ea.

AstraZeneca întrerupe testarea vaccinului pentru COVID-19

Gigantul farmaceutic AstraZeneca a anunțat că întrerupe procesul de testare al vaccinului pentru COVID-19, după ce unul dintre participanții la studiu, din Marea Britania a dezvoltat o boală neașteptată.

Potrivit declarațiilor oferite de către reprezentanții companiei, în presa birtanică, boala pacientului ar putea cauzată de o reacție adeversă gravă la noul vaccin, sau ar putea să nu aibă deloc legătură cu acesta, menționează sursa citată.

Reprezentanții companiei spun, totodată, că este vorba doar despre o procedură standard, de siguranță ce se aplică în astfel de situații.

„Ca parte a studiilor globale, aleatorii și controlate pentru vaccinul împotriva noului coronavirus, realizate alături de cei de la Oxford, procesul nostru standard de testare a fost momentan întrerupt, pentru a permite revizuirea datelor de siguranță. Aceasta este o activitate de rutină, care se întâmplă ori de câte ori apare o boală inexplicabilă în procesul de testare. Cercetările se opresc pe durata în care aceasta este investigată, pentru a ne asigura că menține integritatea procesului de testare”, se arată într-o declarație.

Ultima oră
13:56 - Răzvan Bezdedeanu, președintele USR PLUS Buftea, este implicat direct în mafia gunoaielor
13:51 - Carla`s Dreams, în pericol! Au sărit la bătaie, dar paznicii au intervenit în forţă!
13:44 - Talibanii au interzis frizerilor afgani să mai radă și să tundă bărbile. ”Nimeni nu are dreptul să se plângă”
13:39 - Lidia Buble are un mare secret, ce acum s-a aflat: de ce ţine mereu, în mână, o păpuşă fără păr, la Asia Express, la Antena 1!
13:32 - Cristian Pistol, consilierul lui Cîțu, o înlocuiește pe Mariana Ioniță la șefia CNAIR. Șeful CA-ului al CNAIR, un fost consilier al Vioricăi Dăncilă și apropiat al lui Dan Voiculescu
13:23 - Doar 24 paturi ATI libere pentru pacienți COVID, în toată țara. În spitalele din București nu mai există niciun loc
13:14 - 5.655 de cazuri noi de coronavirus, dintre care aproape 2.600 doar în București. Încă 109 decese asociate SARS-CoV-2, printre care și o femeie nevaccinată, de 28 de ani. La ATI sunt internați 272 de pacienți cu COVID-19
13:05 - Ludovic Orban: Președintele României a încălcat Constituția / Comsia de control al SRI ar trebui să cerceteze subiectul / Cîțu nu înțelege ce partitură a jucat și că a fost un pion pe tabla de șah, nicidecum regina (VIDEO)
13:05 - Florin Cîțu: Astăzi semnăm PNRR, este un moment istoric. Primii bani vor veni la începutul lui decembrie
12:56 - Florin Cîțu, despre situația pandemiei de COVID-19: Ținta pentru Ministerul Sănătății este de 2.000 de paturi la ATI (VIDEO)