Cristian Diaconescu: Nimeni astăzi în Europa nu crede că moștenirea Merkel va fi contrazisă de stânga sau de dreapta / Angela Merkel și Donald Tusk înțeleg mai bine România decât mulți alții de pe continent (VIDEO)

Cristian Diaconescu: Nimeni astăzi în Europa nu crede că moștenirea Merkel va fi contrazisă de stânga sau de dreapta / Angela Merkel și Donald Tusk înțeleg mai bine România decât mulți alții de pe continent (VIDEO)
Foto: Facebook

Cristian Diaconescu, președinte PMP, a explicat că Angela Merkel și-a arătat disponibilitatea de a se implica în ceea ce privește în special regiunea în care se află România. Relația dintre cancelarul Germaniei și Președintele României, spune fostul ministru, a fost una „bună”, „constructivă”.

„Nimeni astăzi în Europa nu crede că moștenirea Merkel va fi contrazisă fie de Scholz, fie de Laschet, fie de stânga, fie de dreapta”, a subliniat fostul șef al diplomației române la „Se întâmplă acum!” cu Tudor Barbu, vineri, pe B1 TV, în contextul în care actualul cancelar al Germaniei, la putere din 2005, va face un pas în spate după alegerile federale de duminică.

B1 TV va difuza duminică, de la ora 15:45, un documentar de excepție despre viața și cariera Angelei Merkel, una dintre cele mai influente personalități politice din ultimele două decenii.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Cristian Diaconescu (PMP), pe B1 TV, despre moștenirea Merkel și relația cancelarului german cu România

Întrebat care a fost relația dintre Klaus Iohannis și Angela Merkel, Cristian Diaconescu a explicat: „A fost o relație bună, o relație constructivă. Germania este o putere europeană, cea mai solidă economie, practic, din Uniunea Europeană, cu cele mai multe voturi în Uniunea Europeană, și din acest punct de vedere, dincolo de capacitățile acestui stat, a existat și disponibilitatea doamnei Merkel de a se implica în legătură mai ales cu regiunea în care se află România. A fost inițiatoarea acordului Normandia, încercând stabilizarea situației din Ucraina, a transmis semnale cât se poate de interesante către Republica Moldova și atunci când Dodon era acolo președinte, deci din punct de vedere al implicării, pentru că marile puteri aici sunt sau nu semnificative, Germania sub conducerea Angelei Merkel chiar a exercitat mai ales în situațiile de criză un efect de neutralizare, cum se spune”.

„Merkel, ca politician, în primul rând s-a evidențiat prin faptul că este foarte informată și foarte atentă la detalii. Ea știa în negocierile pe bugetul multianual al Uniunii Europene suficiente elemente la fel ca președintele Comisiei, Barroso, din acel moment, când eram și eu implicat în discuție. Faptul că în România, la un moment dat, un dublu-minoritar se înscria în logica de susținere și încredere a poporului său, popor venit din comunism, și fac această mențiune pentru că până la 16 ani și Angela Merkel a trăit într-un stat comunist, a reprezentat o schimbare de paradigmă pe care ea înțeles-o mai repede decât alții. Și Donald Tusk, de exemplu, înțelege mai bine România decât mulți alții din Europa, fără a fi nimeni de rea-credință în ceea ce ne privește”, a adăugat președintele PMP.

Referitor la viitorul relației București-Berlin după finalizarea alegerilor din Germania, fostul ministru de Externe a punctat: „Următorul cancelar și coaliția se vor așeza cam în două-trei luni, deci din acest punct de vedere mai este ceva timp să ne lămurim, dar nimeni astăzi în Europa nu crede că moștenirea Merkel va fi contrazisă fie de Scholz, fie de Laschet, fie de stânga, fie de dreapta. Ceea ce este important pentru România, având Germania ca titular de proiect, nu este păstrarea solidarității Uniunii Europene, se va întâmpla acest lucru, ci apărarea valorilor”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
07:48 - Prima reacție a lui Putin după ce a câștigat al cincilea mandat. A avertizat asupra declanșării celui de-Al Treilea Război Mondial
07:19 - Putin vrea să întărească armata Rusiei. Protestul „prânzul împotriva lui Putin” nu a avut efect
23:52 - Marcel Ciolacu, despre decizia BEC privind Dreapta Unită: N-am comentat niciodată nicio decizie a niciunui magistrat. Din BEC fac parte șapte judecători de la Înalta Curte. S-a apucat Ciolacu să îi sune? Nu știu cum îi cheamă
23:27 - Marcel Ciolacu, despre interdicțiile lui George Simion: E o decizie administrativă întemeiată. Nu țin de unirea României cu Moldova, că presupun că România n-a vrut să se unească și cu Ucraina
23:09 - Ludovic Orban: Voi depune plângere penală împotriva premierului Ciolacu, a ministrului Justiției și a celorlalți miniștri care au contrasemnat OUG privind alegerile. Voi depune și împotriva lui Renate Weber dacă nu o atacă la CCR (VIDEO)
22:50 - Simona Halep a aflat numele adversarei din primul tur de la Miami Open. Duel de foc cu un fost număr 2 mondial
22:36 - Marcel Ciolacu: Avem un proiect comun cu Comisia Europeană, va fi cea mai modernă fabrică de pulberi pe teritoriul României. E o investiție de aproape 400 de milioane de euro / Este exclus ca România să fie atacată armat de Rusia
22:12 - Dreapta Unită atacă decizia BEC la Înalta Curte. Cătălin Drulă: Pe umerii judecătorilor stă o decizie foarte importantă pentru democrația românească / Un reprezentant ÎCCJ din BEC a fost de acord cu aprobarea Alianței (VIDEO)
21:51 - Ludovic Orban: Nu există niciun motiv legal pentru a respinge înregistrarea alianței Dreapta Unită. Ceea ce face actuala putere afectează grav democrația (VIDEO)
21:36 - Eugen Tomac condamnă decizia BEC: „Reprezentantul PSD cere expres excluderea PMP și a Dreptei Unite din competiția electorală, ceea ce este inacceptabil și un derapaj antidemocratic fără precedent” (VIDEO)