Cristian Diaconescu: Statele, extrem de preocupate să găsească orice mijloace pentru a-și repatria cetățenii din Afganistan. Nu pot fi lăsați în urmă nici miile de afgani care au sprijinit forțele multinaționale (VIDEO)

Cristian Diaconescu: Statele, extrem de preocupate să găsească orice mijloace pentru a-și repatria cetățenii din Afganistan. Nu pot fi lăsați în urmă nici miile de afgani care au sprijinit forțele multinaționale (VIDEO)
Cristian Diaconescu, fost ministru de externe. Foto: Facebook @ Partidul Mișcarea Populară

Cristian Diaconescu, președinte PMP și fost șef al diplomației române, a explicat că marți la Știrile B1 TV prezentate de Nadia Ciurlin că fiecare stat aliat este extrem de preocupat să găsească orice fel de mijloace prin care să își repatrieze cetățenii din Afganistan, însă a subliniat că nu pot fi lăsați în urmă nici miile de afgani care au sprijinit într-un fel sau altul forțele multinaționale și care au lucrat alături de ele în acești 20 de ani pentru formalizarea unui sistem administrativ în această țară.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Cristian Diaconescu, pe B1 TV, despre repatrierea cetățenilor din Afganistan și situația afganilor

Întrebat dacă, pe lângă situația celor 35 de români din Afganistan, pe România ar trebui să o preocupe și soarta afganilor, fostul ministru de externe a explicat: „În legătură cu cetățenii români, chestiunea este clară. Chiar dacă ei nu sunt diplomați, misiunea a fost relocată în urmă cu doi ani, sunt oameni pe care trebuie să îi protejăm și vreau să vă spun că în acest moment statele, mai ales cele care au participat la forța multinațională, sunt extrem de preocupate să găsească orice fel de mijloace pentru a-și repatria cetățenii. Sigur, întrebarea se pune, inclusiv în ceea ce îi privește pe americani, în legătură cu cei care au fost contractori, translatori, profesori, magistrați, mai ales magistrații femei, oameni care au lucrat la formalizarea unui sistem administrativ în acești 20 de ani în Afganistan împreună cu forțele multinaționale, împreună cu cei care au intervenit tocmai pentru a aduce pacea și a scoate Afganistanul dintr-o zonă a sprijinului terorist. Nici ei nu pot fi lăsați în urmă”.

„Evident, aici este o chestiune de analiză, de evaluare, nu este prea mult timp pentru așa ceva. În acest moment, nici americanii nu au o procedură clară în legătură cu miile de afgani care au sprijinit într-un fel sau altul prezența forțelor americane, deocamdată le recomandă să stea ascunși până în momentul în care vor reuși prin forța armată americanii să stabilizeze niște coridoare de deplasare. Nici acești oameni nu pot fi lăsați în urmă, dar într-adevăr este o problemă extrem de complicată”, a adăugat Cristian Diaconescu.

Președintele PMP, care în aceeași intervenție a analizat și discursul lui Joe Biden, a explicat că există o problemă sistemică.

„Americanii au pregătit în Afganistan o armată, inclusiv forțe polițienești, de peste 300.000 de oameni. Iată că 75.000-80.000 de insurgenți talibani slab înarmați, fără o pregătire militară profundă au reușit să anihileze această armată pregătită de forțele multinaționale, dar mai ales de americani ani de-a rândul. De ce, pentru că au o motivație ideologică mult mai puternică. Or, din această perspectivă, da, sunt foarte multe semne de întrebare în legătură cu ceea ce a reprezentat proiectul de redresare și așezare a Afganistanului într-o logică cât de cât normală de funcționare a unui stat. Sigur, această temă însă în fața imaginilor de la televizior și în perspectiva faptului că talibanii vor institui aplicarea legii Șaria de o manieră medievală sau vor redeveni acea zonă de pregătire a elementelor teroriste, așa cum s-a întâmplat înainte de 2001, s-ar putea să fie semnale care de aici încolo să genereze probleme și interpretări destul de complicate în legătură cu decizia administrației americane de astăzi, dar în acest moment acest lucru îl face președintele american, încearcă să explice faptul că mandatul pentru care America a mers în Afganistan a fost epuizat și alte elemente nu mai sunt necesare care să argumenteze prezența lor în teren”, a mai spus Cristian Diaconescu.