Criza de magneziu amenință milioane de locuri de muncă din Uniunea Europeană

Criza de magneziu amenință milioane de locuri de muncă din Uniunea Europeană
Foto: Fabrică Boeing (sursă foto: Facebook / Boeing)

Lipsa de magneziu din Europa ar putea închide întreprinderile din domeniul tehnic, în câteva săptămâni, avertizează specialiștii. Acest eveniment va afecta milioane de locuri de muncă și mii de afaceri, atât din domeniul mașinilor, dar și din domeniul ambalajelor. 

China, într-o criză energetică

Magneziul este un material critic folosit pentru întărirea aliajelor de aluminiu, iar întrebuințarea acestuia este prezentă în fiecare sector, de la scule electrice, la laptopuri. Exporturile chinezești de magneziu au scăzut, deoarece China și-a redus producția din cauza crizei energetice ce a lovit-o. Acest eveniment a rezultat în creșterea prețului magneziului pe întreg globul.

Europa cumpără 95% din magneziu din spațiul chinezesc. „Era de așteptat să rămânem fără metal până la finalul lui noiembrie”, au declarat asociațiile industriale, European Aluminium, EuroMetax și industriAll. Pierderile din sectorul tehnic ar putea duce la pierderea locurilor de muncă a milioane de europeni, dacă nu se vor realiza rezerve. 

Deficitul de magneziu reprezintă o problemă pentru foarte multe industrii ce au fost puternic lovite de prețul ridicat al gazelor și al energiei electrice, dar și de prețul crescut al materialelor conductoare, precum cuprul. 

„Furnizarea de magneziu originară din China a fost fie oprită, fie redusă drastic din septembrie 2021, ducând la o criză internațională de aprovizionare de o amploare fără precedent”, au transmis oficialitățile.

Ultima oră