CRIZĂ peste Prut: UE suspendă ajutorul de 100 de milioane de euro pentru REPUBLICA MOLDOVA din cauza derapajelor antidemocratice!

CRIZĂ peste Prut: UE suspendă ajutorul de 100 de milioane de euro pentru REPUBLICA MOLDOVA din cauza derapajelor antidemocratice!

Moment critic pentru Republica Moldova. Uniunea Europeană suspendă ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro din cauza derapajelor anti-democratice ale Chișinăului.

Șefulul Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, a efectuat, marți, o vizită oficială peste Prut. El a precizat că decizia de suspendare a ajutoruluieuropean a venit după momentul critic privind invalidarea alegerilor din Chișinău, când un judecător i-a interzis practic candidatului de opoziție Andrei Năstase să își preia mandatul de primar câștigat în alegeri, transmite Radio Chișinău.

“UE își păstrează angajamentul față de asocierea politică și integrarea europeană a Moldovei. Dar așteptăm să vedem că autoritățile Republicii Moldova își respectă angajamentele și baza relațiilor noastre, mai ales în domeniul democrației și statului de drept. Când nu vedem progrese suficiente și nici suficientă voință politică de a avea rezultate reale, atunci UE aplică condiționalități stricte pentru asistența sa”, a spus Peter Michalko.

Un test important pentru democrația moldovenească, dar și pentru relațiile cu Bruxelles-ul vor fi alegerile parlamentare din februarie, iar unii experți își exprimă deja îngrijorarea că scrutinul ar putea fi fraudat.

Tot marți, Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei a demisionat. (Detalii AICI)

Ultima oră