Cutia cu dinți găsită după plecarea rușilor nu provenea de la victimele torturilor ci de la un dentist jefuit de aceștia

Cutia cu dinți găsită după plecarea rușilor nu provenea de la victimele torturilor ci de la un dentist jefuit de aceștia
Foto: Hepta - Konstantin Mihalchevskiy

Publicația germană Bild s-a deplasat în satul Pisky-Radkivski din regiunea Harkov, prezentat de Ministerul Apărării din Ucraina sub titulatura de „Un mini Auschwitz”, întrucât cutia a fost găsită într-un subsol folosit de ruși drept cameră de tortură pentru soldații ucraineni și localnici.

Referitor la cutia amintită, se pare că povestea ei este cu totul alta decât se prezentase în faza inițială: dinții găsiți nu proveneau de la victimele torturilor.

Echipa de corespondenți a întâlnit victime care au relatat modul cum au fost torturate de soldații ruși dar, cutia cu dinți de aur preluată de presa internațională ca o dovadă a crimelor din timpul invaziei în Ucraina s-a dovedit a fi o parte din colecția personală a unui dentist local care nu a putut scăpa de jefurile soldaților ruși.

Dentistul zonal: „Acești dinți seamănă cu cei din colecția mea furată”

„Sunt singurul dentist din zonă, deci evident, dacă au fost găsiți aici, sunt ai mei”, conchide stomatologul (60 ani) din localitatea amintită.

Omul bănuiește că rușii i-au furat dinții crezând că sunt din aur – deși, în realitate, aceștia sunt din oțel inoxidabil – dar și ca pe o amenințare, pentru a-i îngrozi pe ucraineni.

Medicul intervievat de echipa germană a menționat că dinții nu proveneau decât de la pacienții tratați și în niciun caz de la morți: „În cei peste 30 de ani de activitate am scos zeci de mii de dinți, câteodată scoteam câte cinci sau opt pe zi”, a subliniat acesta.

Victimele torturilor rusești relatează scene cutremurătoare de bătăi și sclavie

Localnicii au relatat reporterilor faptul că în timpul ocupației se puteau auzi strigăte de ajutor și țipete din diferite clădiri.

O astfel de poveste este cea a lui Volodya (46 de ani), una dintre victimele torturii rușilor în Pisky-Radkivski, după ce un vecin l-a declarat pro-ucrainean. „M-au luat cu ei și m-au bătut. Îmi spuneau că dacă nu colaborez o să mă împuște în picioare. Acoperișul camerei era plin de găuri de gloanțe, cred că încercaseră să speri oamenii dinaintea mea”.

Un alt bărbat, Andrey (46 de ani),  a prizonierul rușilor săptămâni la rând; familia lui povestește că în primele zilei rușii l-au ținut într-o pivniță sub lovituri iar ulterior l-au luat ca sclav, în alte localități invadate unde îl puneau să curețe străzile sau să sape tranșee.

Urmăriți B1TV.ro și pe