Dezafectarea centralei de la Fukushima ar putea dura 30 de ani, cu costuri de 12 miliarde de dolari

Dezafectarea centralei de la Fukushima ar putea dura 30 de ani, cu costuri de 12 miliarde de dolari
Scoaterea din funcţiune a reactoarelor de la centrala nucleară Fukushima, poate dura trei decenii şi poate atinge costuri de până la 12 miliarde de dolari, scrie Bloomberg. Patru din cele şase reactoare ale...

Scoaterea din funcţiune a reactoarelor de la centrala nucleară Fukushima, poate dura trei decenii şi poate atinge costuri de până la 12 miliarde de dolari, scrie Bloomberg.

Patru din cele şase reactoare ale uzinei au devenit nefolositoare atunci când a fost folisită apa de mare pentru a le răci, în urma distrugerilor provocate de cutremurul din 11 martie, urmat de tsunami-ul care a avariat sistemele de răcire.

„Întreaga centrală din nordul capitalei, va fi cel mai probabil dezafectată”, a spus, marţi, premierul japonez, Naoto Kan.

Reactoarele avariate trebuiesc demolate după ce se vor răci, iar materialul radioactiv va fi înlăturat şi înmagazinat. Procesul va dura mai multe de 12 ani, conform spuselor specialiştilor.

Prim-ministrul japonez a dat vina pe măsurile ineficiente necesare în caz de tsunami, spunând că standardele de siguranţă stabilite de TEPCO au fost prea scăzute.

Eforturile de răcire a reactoarelor a fost îngreunată de  detectarea unor radiaţii, ce pot fi fatale unei persoane care se expune mai multe ore.