Diplomația rusă – reacții contradictorii la decizia Consiliului European de a acorda Republicii Moldova și Ucrainei statut de candidat la aderarea la UE

Diplomația rusă – reacții contradictorii la decizia Consiliului European de a acorda Republicii Moldova și Ucrainei statut de candidat la aderarea la UE
Foto: Hepta/Abaca Press / Monasse Thierry/ANDBZ/ABACA.

Vineri, diplomația rusă a transmis mai multe mesaje cu privire la decizia statelor UE de a acorda Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate pentru aderarea la blocul comunitar, scrie Agerpres.

Purtătoarea de cuvânt MAE rus a subliniat că această decizie reprezintă izolarea Rusiei și va avea consecințe negative. În același timp, ministrul de externe, Serghei Lavrov, a apreciat pasul, declarând că o aderare a celor două ţări la UE nu prezintă „niciun risc” pentru Rusia.

Acaparare geopolitică

Această decizie „confirmă că o acaparare geopolitică a spaţiului CSI (Comunitatea Statelor Independente – ce reuneşte mai multe dintre fostele republici sovietice n.red) continuă activ pentru a izola Rusia”, a menţionat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.

„Ei nu se gândesc la consecinţele negative ale unui asemenea pas”, a adăugat Zaharova. Potrivit acesteia, UE are ca obiectiv „să stabilească cu regiunile din vecinătatea sa relaţii bazate pe principiul stăpân-sclav”.

Purtătoare de cuvânt a menționat că Bruxellesul apelează la „metode de şantaj politic şi economic” şi exercită presiuni asupra statelor candidate să adopte „sancţiuni ilegitime” împotriva Moscovei.

„Această abordare agresivă a UE are potenţialul de a crea noi diviziuni şi noi crize mult mai profunde în Europa”, a declarat Maria Zaharova.

Important să nu aducă probleme

Peskov a creionat că cel mai important este ca acest proces să nu creeze Rusiei probleme.

La rândul său, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a estimat că o aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la UE nu prezintă „niciun risc” pentru Rusia, întrucât UE nu este o alianţă militară, şi a amintit că nici preşedintele Putin nu se împotriveşte acestei aderări.

Și liderul de la Kremlin a reacționat: „Nu avem nimic împotrivă, este decizia lor suverană să adere sau nu la uniuni economice (…) Este treaba lor, a poporului ucrainean”

Preşedintele rus a estimat că „Ucraina se va transforma într-o semi-colonie” a ţărilor occidentale dacă aderă la UE. „Este părerea mea”, a adăugat el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:23 - Stelian Tănase: Coaliția va rezista cât va dori Klaus Iohannis. N-ar fugi niciunul, că e de furat mult (VIDEO)
23:53 - Stelian Tănase: UDMR a devenit o anexă a FIDESZ. Trebuie să plece de la guvernare / Dacă UDMR nu-și limpezește relația cu Budapesta, o s-o facă serviciile speciale (VIDEO)
23:21 - Stelian Tănase: Cum o fi un general în fruntea unui partid liberal eu nu pot să înțeleg… Klaus Iohannis nu lasă nimic în urmă. L-au păcălit pe Cîmpeanu să îi scrie o lege a educației, dar nu poate să scrie, nu e Spiru Haret (VIDEO)
23:00 - Simona Halep, campioană la Toronto după ce a învins-o pe Beatriz Haddad Maia / Românca urcă pe locul 6 WTA
22:30 - Ludovic Orban reclamă „o risipă uriașă și o lipsă de respect față de banul public”: „După capul lor, în mod normal, de la 1 august ar fi trebuit crescute salariile în tot sectorul public. Au generat noi și noi cheltuieli” (VIDEO)
22:05 - Ludovic Orban: Banii primiți la rectificare nu o să îi ajungă Ministerului Energiei să compenseze nici măcar pe luna aprilie. Se vor crea niște blocaje în lanț. O să rămânem fără furnizori (VIDEO)
21:46 - Ludovic Orban: Toată politica guvernamentală este dictată de PSD, partidul care face legea în guvernare. Nici nu mai există ceea ce se numea PNL. Nu există pic de liberalism în această guvernare (VIDEO)
21:31 - Ludovic Orban: Noile măsuri fiscale îi afectează pe toți românii. Nu mai există nimic din ceea ce este liberal astăzi în PNL. Un om de dreapta nu poate să mai aibă încredere în PNL, e ca și cum ar vota cu PSD (VIDEO)
21:01 - Un copil de un an și jumătate a căzut într-un lac Harghita: „Este în stare de inconștiență, dar respiră”
20:44 - Șofer urmărit de polițiști în traficul din București. A fost prins după ce s-au tras focuri de avertisment. Bărbatul a avariat o mașină de poliție și a fost testat pozitiv cu aparatul etilotest