Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de externe solicită statelor occidentale să transmită ce garanții de securitate oferă Ucrainei care „a renunțat la arsenalul nuclear de dragul păcii mondiale”.
Ministrul ucrainean de externe susține într-o postare pe contul său de Twitter, că Ucraina a tot bătut la ușa NATO pentru a primi ajutor, însă aceasta „nu s-a deschis niciodată”.
„Ucraina a renunțat la arsenalul nuclear de dragul păcii mondiale. Am tot bătut apoi la ușa NATO, dar nu s-a deschis niciodată. Vidul de securitate a dus la agresiunea Rusiei”, a transmis Dmitro Kuleba.
„Lumea întreagă datorează Ucrainei securitate și cerem statelor să spună ce garanții de securitate sunt gata să ne ofere”, a adăugat oficialul ucrainean.
Ukraine gave up nuclear weapons for the sake of world peace. We have then been knocking on NATO’s door, but it never opened. Security vacuum led to Russian aggression. The world owes Ukraine security and we ask states to decide which security guarantees they are ready to provide.
— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) April 29, 2022
La începutul răboiului provocat de Vladimir Putin, ajutorul militar oferit ucrainenilor s-a axat pe armament uşor şi pe rachetele antitanc şi antiaeriene portabile, în momentul de față, având în vedere că Rusia se concentrează pe partea de est a Ucrainei, armata ucraineană are din ce în ce mai mult nevoie de arme grele.
Majoritatea armelor de acest fel transferate Kievului de statele NATO au fost echipamente de concepţie sovietică preluate din stocurilor armatelor est-europene, însă recent mai multe membre ale NATO, în primul rând SUA, au început să ofere Ucrainei şi obuziere, precum şi alte categorii de armament greu, potrivit Digi 24.
Joi, purtătorul de cuvânt al liderului de la Kremlin, Dmitri Peskov a avertizat Occidentul să nu „pompeze” arme în Ucraina, sau în alte ţări, precum Georgia sau Republica Moldova.
„Tendinţa de a pompa arme în Ucraina şi în alte ţări face parte din tipul de acţiuni care ameninţă securitatea continentului şi provoacă instabilitate”, a declarat Dmitri Peskov, ca răspuns la întrebarea presei despre o declaraţie a şefei diplomaţiei britanice, Liz Truss, care a sugerat că este esenţial ca nu doar Ucraina să fie aprovizionată cu arme grele, ci şi Republica Moldova, Georgia şi ţările Balcanilor Occidentali.