Documente WikiLeaks: Oficialii japonezi fuseseră avertizaţi de problemele centralelor nucleare

Documente WikiLeaks: Oficialii japonezi fuseseră avertizaţi de problemele centralelor nucleare
În urmă cu doi ani de zile autorităţile nipone fuseseră avertizate că centralele nucleare nu sunt capabile să suporte cutremure devastatoare, arată site-ul WikiLeaks, informaţie preluată de The Telegraph. Un...

În urmă cu doi ani de zile autorităţile nipone fuseseră avertizate că centralele nucleare nu sunt capabile să suporte cutremure devastatoare, arată site-ul WikiLeaks, informaţie preluată de The Telegraph.

Un expert al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică declarase în 2008 că regulile de siguranţă nu mai erau valabile iar centralele nucleare puteau fi afectate cu uşurinţă de seisme puternice.

La acea vreme, guvernul japonez promisese că va lua măsuri în privinţa nivelului de securitate.  „Agenția de Securitate Nucleară Națională declară că reactorul este în regulă, iar analizele de siguranță au fost corespunzător efectuate”.

Însă acum oficialii japonezi vor fi nevoiţi să răspundă dacă acele măsuri de siguranţă au fost suficiente.

Potrivit telegramei publicate de WikiLeaks, reiese faptul că guvernul japonez s-a opus aplicării unei decizii judiciare prinvind închiderea unei centrale nucleare în vestul ţării.

În același document făcut public de WikiLeaks, se discută temerile legate de siguranță în prelucrarea combustibilului nuclear la centralele nucleare din nou generație, fiind citat un parlamentar japonez care dezvăluia, în octombrie 2008, că guvernul japonez ascunde informații despre defecțiuni produse la centralele nucleare.

Conform sursei precizate, centrala nucleară Fukushima 1 a fost proiectată să facă față unui seism cu magnitudinea de 7 grade, însă cutremurul de vineri a avut o magnitudine de 8,9 grade.