Doi cetățeni americani și foști soldați columbieni, printre suspecții reținuți după asasinarea președintelui haitian Jovenel Moise: „Îi vom aduce în fața justiției”

Doi cetățeni americani și foști soldați columbieni, printre suspecții reținuți după asasinarea președintelui haitian Jovenel Moise: „Îi vom aduce în fața justiției”
Martine Moise, prima doamnă din Haiti, a fost internată de urgență după ce a fost împușcată de mai multe ori. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Carl Juste

Autoritățile din Haiti au reținut 17 persoane în cadrul anchetei cu privire la uciderea președintelui Jovenel Moise, iar două dintre acestea ar avea dublă-cetățenie, americană și haitiană.

Leon Charles, șeful Poliției naționale din Haiti, spunea că despre restul de 15 se crede că ar fi columbieni – despre cel puțin șase dintre ei guvernul columbian susține că e probabil să fie foști soldați.

Doi cetățeni americani și foști soldați columbieni, reținuți după asasinarea lui Jovenel Moise

„Îi vom aduce în fața justiției”, a declarat șeful poliției haitiene într-o conferință de presă. În tot acest timp, cei 17 suspecți erau așezați pe o podea din apropiere, potrivit Euronews.

Oficialul preciza că alte trei persoane au fost omorâte și că poliția încă mai caută opt persoane.

Guvernul columbian nu a dezvăluit identitatea suspecților, suspecți despre care se crede că ar fi foști soldați, dar a ordonat armatei și poliției din Columbia să coopereze cu partea haitiană în desfășurarea anchetei.

„A fost formată o echipă din cei mai buni anchetatori… vor trimite date, ore de zbor, informații financiare, care sunt deja colectate pentru a fi trimise către Port-au-Prince”, a spus gen. Jorge Luis Vargas Valencia, șeful poliției naționale din Columbia.

Departamentul de Stat al SUA a menționat că a văzut informațiile despre reținerea unor cetățeni haitiano-americani, dar nu poate să confirme sau să comenteze subiectul.

Cei doi cetățeni au fost identificați de oficialii haitieni drept James Solages (35 de ani) și Joseph Vincent (55 de ani).

Solages s-a descris pe sine drept „agent diplomatic certificat” și politician în devenire, pe un site web pentru o organizație caritabilă pe care a deschis-o în 2019 în sudul Floridei pentru a sprijini familiile din orașul haitian de coastă Jacmel. Tot acolo, el povestea că anterior a lucrat ca bodyguard la ambasada haitiană în Haiti.

Departamentul canadian pentru relații externe a transmis un comunicat în care nu l-a menționat efectiv pe Solages, dar în care preciza că unul dintre cetățenii reținuți a fost „angajat pentru scurtă vreme ca bodyguard de rezervă” la ambasada sa, post pe care i l-ar fi oferit un contractor privat.

Premierul haitian a decretat stare de asediu

Președintele haitian Jovenel Moise a fost împușcat mortal în reședința sa privată, miercuri. La rândul ei, soția sa a fost grav ranită și este internată în spital.

Ca urmare, premierul interimar Claude Joseph a instituit o stare de asediu.

„În acord cu articolul 149 din Constituție, tocmai am prezidat un consiliu extraordinar de miniștri și am decis să declarăm o stare de asediu în țară”, a fost mesajul transmis de Joseph după reuniunea guvernamentală de miercuri.