Donald Trump spune că situația din Afganistan e „cel mai umilitor” moment al SUA și că invazia din octombrie 2001 a fost „cea mai proastă decizie luată vreodată”

Donald Trump spune că situația din Afganistan e „cel mai umilitor” moment al SUA și că invazia din octombrie 2001 a fost „cea mai proastă decizie luată vreodată”
Donald J. Trump, cel de-al 45-lea președinte SUA. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Donald Trump a descris haosul din Afganistan drept cea mai mare umilință din istoria americană. Totodată, fostul președinte al SUA a apărat înțelegerea pe care o făcuse administrația sa cu talibanii în 2020, transmite New York Post.

Donald Trump, despre situația din Afganistan: E cea mai mare rușine din istoria SUA

„Este un lucru grozav că ieșim (din Afganistan, n.r.), dar nimeni nu a gestionat o retragere mai prost decât Joe Biden”, a declarat Donald Trump, marți, la Fox News. „Asta este cea mai mare rușine, cred eu, din istoria țării noastre”, a adăugat cel de-al 45-lea președinte al SUA.

Deși a criticat administrația Biden, Donald Trump a avut multe nuanțe similare cu poziția exprimată luni de actualul președinte, care a criticat armata afgană și liderii politici de la Kabul pentru colapsul și haosul subsecvent.

„Știam că (forțele de securitate afgane, n.r.) nu vor lupta”, spune Donald Trump. „Se numără printre cei mai bine plătiți soldați din lume. O făceau pentru bani, pentru că odată ce ne-am oprit, odată ce am plecat, au încetat să mai lupte… Țara noastră le plătea o avere soldaților afgani. Deci într-un fel îi mituiam ca să lupte, și nu despre asta este vorba”, a adăugat fostul președinte american.

Prin contrast, Donald Trump a explicat că talibanii sunt „buni luptători” și l-a criticat și pe Ashraf Ghani, care pe fondul ofensivei talibane a demisionat de la președinția Afganistanului și a fugit din țară.

Rezumând cele două decenii de eforturi americane în Afganistan, Donald Trump a susținut că decizia inițială de a invada țara în octombrie 2001 a fost „cea mai proastă decizie luată vreodată”. Fostul președinte s-a arătat de părere că SUA ar fi trebuit să se limiteze la răspunsul pentru atentatele teroriste din 11 septembrie.

Donald Trump a adăugat că actuala situație din Afganistan este cu mult mai rea decât criza ostaticilor din Iran, care a marcat președinția democratului Jimmy Carter.

„Mă uitam la uriașul avion de cargo ieri, cu oameni apucându-se de el și încercând să scape din Afganistan din cauză că le era frică, incredibil de frică, și cădeau de la 600 de metri înălțime. Nimeni nu a mai văzut așa ceva. Asta bate faza cu elicopterele din Vietnam, nici nu încape discuție. Asta este cea mai umilitoare perioadă pe care am văzut-o”, a adăugat cel de-al 45-lea președinte american, care recent îi ceruse demisia lui Joe Biden pentru situația din Afganistan.