Economia Ucrainei a scăzut cu 16% în primul trimestru din 2022. Pierderea estimată pentru întregul an

Economia Ucrainei a scăzut cu 16% în primul trimestru din 2022. Pierderea estimată pentru întregul an
Imagine din Mariupol, orașul-port ucrainean distrus de atacurile armatei ruse. Sursă foto: Hepta - Alexey Kudenko

Economia Ucrainei a înregistrat o scădere de 16% în primul trimestru din 2022 din cauza războiului declanșat de Rusia și ar putea înregistra o scădere de 40% până la finele acestui an, informează Reuters.

Cum afectează războiul economia Ucrainei

Ministrul ucrainean al Economiei a transmis că economia țării sale a scăzut până acum cu 16% și e de așteptat să scadă cu 40% în acest an din cauza distrugerilor provocate de trupele rusești.

Cel mai mult vor avea de suferit ramurile economice în care munca de la distanță nu e posibilă.

Recent, autoritățile de la Kiev au avansat cifra de 500 de miliarde de euro ca pierderi provocate de ruși. Și, cum Ucraina este unul dintre cei mai importanți exportatori de grâne la nivel mondial, oficialii avertizează asupra unei crize alimentare care va lovi mai ales țările sărace.

UE promite să ajute la reconstruirea orașelor ucrainene

Vineri, în Kiev a ajuns Roberta Metsola, președinta Parlamentului European. A fost prima vizită a unui lider de instituție UE în Ucraina devastată de război.

Metsola a promis ajutor pentru reconstruirea orașelor: „Dragi prieteni ucraineni, în curând vă vom ajuta să vă reconstruiți orașele. Vom continua să avem grijă de familiile forțate să plece până se vor putea întoarce acasă în siguranță”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
15:36 - S-a votat! Croația va intra în Schengen începând cu 1.1.2023
15:34 - A sfidat toate regulile de circulație: comportamentul haotic în trafic al unui șofer din județul Hargita i-a îngrozit pe toți
15:28 - Ligia Deca, după ce a aflat că bugetul ministerului pe care-l conduce e la un minim istoric de 2,1%: E acoperitor pentru funcționarea normală. În 2013 spunea că 6% din PIB pentru Educație e singura șansă pentru o democrație funcțională
15:24 - Austria și Olanda au blocat aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, la votul decisiv din JAI (surse)
15:16 - Amenzi pentru șoferii care făceau drifturi în Poiana Brașov. Legea prevede amenzi de până la 725 de lei pentru „derapaje controlate, în vederea întoarcerii și rotirii autovehiculului”
15:13 - Ploiești: peste 130.000 de apartamente fără căldură furnizată în sistem centralizat. „E o minciună, avem gaz”
15:03 - Ramona Olaru și Cătălin Cazacu și-au spus adio după un an de relație, chiar în prag de Sărbători: „Nu ne mai vorbim de destul timp”
14:54 - Adrian Cioroianu, după reacția Germaniei la vetoul Austriei: „Toate variantele sunt deschise. Eu nu îi văd dând înapoi pe austrieci, și-ar pierde o parte din credibilitate pe plan intern” (VIDEO)
14:42 - Anunț care vizează transportul gazelor din Neptun Deep al OMV Petrom și Romgaz în plin scandal România – Viena pe spațiul Schengen
14:37 - Mărturia românilor din Austria: „Nu cred că austriecii de rând ar avea o problemă cu intrarea noastră în Schengen”